Aprēķinātie 16 miljoni eiro, kas nepieciešami bēgļu uzņemšanai, ir neadekvāts skaitlis, LTV raidījumā "Rīta Panorāma" sacīja ministru prezidente Laimdota Straujuma ( V).

Skaidrs, ka Eiropas Komisija (EK) mums dod 16 miljonus eiro un 6000 eiro līdz katram bēglim, taču ir jānodala, kas ir bēgļiem un kas infrastruktūras attīstībai, sacīja premjere.

Straujuma atzina, ka 20.oktobrī "nāks precīzas tāmes", kur kam nauda tiks tērēta.

Ir skaidrs, ka ar minimālo pabalstu, ko bēgļiem tiek plānots piešķirt, viņi nevar iztikt. Bēgļa pabalsts pašreiz ir 256 eiro. Pēc samazināšanas tas varētu būt tāds, lai "nepagrūstu cilvēku noziedzībā".

Konkrētu pabalsta skaitli Straujuma nevēlējās minēt, bet norādīja, ka tas varētu būt nedaudz virs trūcīgas personas ienākumu sliekšņa, kas ir 128 eiro. Straujuma LTV apstiprinoši atbildēja uz jautājumu, vai bēgļa pabalsts varētu būt mazāks par 150 eiro.

Par konkrētu summu gan vēl būšot diskusijas.

Tieši pabalstam būtu jāmotivē bēgļus iesaistīties darba tirgū.

Nodarbinātības valsts aģentūra (NVA) ir gatava integrēt bēgļus Latvijas darba tirgū, otrdien intervijā LNT raidījumā "900 sekundes" sacīja NVA vadītāja Inese Kalvāne.

NVA ir iepazinusies ar valdības apstiprināto bēgļu uzņemšanas plānu, kurā norādīts, ka NVA ir koordinējošā institūcija patvēruma meklētāju integrēšanas procesā.

"Ja jūs jautājat, vai man ir pilnīgi skaidrs, kā mēs strādāsim, tad es gribētu teikt, ka mēs šobrīd par to domājam. Pakalpojumu mēs organizēsim nedaudz citādāk nekā līdzšinējā pieredzē," teica Kalvāne.

Viņa sacīja, ka sīkākas detaļas viņa pagaidām stāstīt nevarot.

Turklāt NVA ir pieredze strādāt ar cilvēkiem, kuriem piešķirts bēgļa statuss. "Pieredze nav milzīga - gadā tie ir līdz desmit cilvēkiem," norādīja NVA vadītāja.

Līdz šim klienti bijuši no kādreizējās Padomju Savienības valstīm, līdz ar to darbā esot mazākas valodas barjeras.

Kalvāne atzina, ka pērn no deviņiem bēgļiem pieci iekārtojušies darbā.

Jau vēstīts, ka valdība konceptuāli atbalstījusi rīcības plānu patvēruma meklētāju uzņemšanai Latvijā, un orientējoši sistēmas sagatavošanai sākotnēji 531 personas uzņemšanai nepieciešami 16 miljoni eiro.

Rīcības plāns ietver trīs rīcības virzienus - personu atlasi un pārvietošanu, patvēruma meklētāju uzņemšanu un izmitināšanu, kā arī integrācijas pasākumus.

Plāns vēl tiks precizēts līdz 20. oktobra valdības sēdei, definējot atbildības jomas un precizējot finanšu jautājumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!