Foto: DELFI

Latvijā bēgļi līdz šim nekādas problēmas nav radījuši, jo pēdējo desmit gadu laikā nav reģistrēts neviens noziedzīgs nodarījums vai pārkāpums, kurā patvēruma meklētāji būtu iesaistīti, trešdien, tiekoties ar reģionālajiem medijiem, sacīja Iekšlietu ministrijas (IeM) valsts sekretāre Ilze Pētersone-Godmane, komentējot izskanējušās bažas.

"Šie cilvēki ir starp mums, viņi reāli līdz šim brīdim nekādas problēmas nav radījuši. (..) Es jums varu pateikt kā Iekšlietu ministrijas valsts sekretāre, ka pa desmit gadiem, kamēr Muceniekos ir patvērumu meklētāju centrs, reāli nav bijis neviens gadījums, kad tiktu reģistrēts kaut viens noziedzīgs nodarījums vai pārkāpums, kurā ir iesaistīti patvēruma meklētāji," uzsvēra IeM pārstāve.

Viņa arī teica, ka gandrīz nevienam patvēruma meklētājam nav mērķis Latvijā palikt uz dzīvi, līdz ar to arī iedzīvotāju bažas, ka Latviju pārplūdinās patvēruma meklētāji, ir nepamatotas.

"Latvija tiek uzskatīta par tranzītvalsti, tā kā teikt, ka tas, kas notiek Vācijā, rīt, pēc mēneša vai pēc diviem notiks Latvijā, es domāju, ir ļoti pārspīlēti. Mēs kļūsim par mērķa valsti tad, kad mūsu ekonomiskā un sociālā situācija būs tāda, kāda ir attīstītājās Eiropas valstīs," sacīja Pētersone-Godmane.

17 gadu laikā bēgļa statuss Latvijā ir piešķirts 65 personām, bet terminēta pagaida aizsardzība ap 120 personām.

Jau ziņots, ka Pētersones-Godmanes vadībā ir tapis indikatīvais rīcības plāns bēgļu uzņemšanai Latvijā, kas pašlaik tiek precizēts. Tika norādīts, ka aplēstie 16 miljoni sistēmas izveidei bēgļu uzņemšanai ir pārāk liela summa.

Latvijas valdības un Saeimas Eiropas lietu komisijas apstiprinātā pozīcija paredz atbalstīt Eiropas Komisijas prezidenta Žana Kloda Junkera plānu migrācijas krīzes risināšanai Eiropā, kopumā uzņemot līdz 776 patvēruma meklētāju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!