Foto: AFP/Scanpix

Vairākas Latvijas nevalstiskās organizācijas (NVO) paredzējušas veidot konsorciju, kas sniegs koordinētu biedrību un nodibinājumu atbalstu bēgļu uzņemšanai Latvijā.

Paredzēts, ka konsorcijs darbosies kā koleģiāls un atvērts instruments, iesaistot tos, kuri vēlas sniegt atbalstu un risinājumus šai problēmai Eiropā. Konsorcija sākotnējā sastāvā ietilps Latvijas Samariešu apvienība, "Patvērums "Drošā māja"", Sabiedriskās politikas centrs "Providus", Starptautiskā Migrācijas organizācija Latvijā un Latvijas Pilsoniskā alianse.

Latvijas pilsoniskās alianses mājas lapā pieejamā informācija liecina, ka konsorcijs sniegs palīdzību, nedublējot valsts un pašvaldību pienākumus un atbildību, lai nodrošinātu maksimāli koordinētu atbalsta plūsmu bēgļu uzņemšanai un iekļaušanai Latvijas sabiedrībā.

Konsorcijs plānojis apzināt esošos materiālos un nemateriālos (ekspertīze) resursus biedrībās un nodibinājumos, kurus izmantot bēgļu uzņemšanas vajadzībām Latvijā, īstenot pasākumus, kas veidos sabiedrības izpratni par bēgļu uzņemšanas nepieciešamību Latvijas drošības kontekstā, kā arī pēc nepieciešamības nodrošināt pakalpojumu grozu, kuru sniedz organizācijas vai indivīdi, sagaidot bēgļus Latvijā, nodrošinot gan īstermiņa, gan ilgtermiņa pakalpojumus.

Tāpat paredzēts veidot atbalsta palīdzības sistēmu, pēc kuras darboties, sniedzot atbalstu no iesaistītajām organizācijām un iedzīvotājiem un arī koordinēt atbalstu no biedrību un nodibinājumu, kā arī citu ieinteresēto iedzīvotāju puses.

NVO norāda, ka ikviena organizācija, kas vēlas iesaistīties šajā darbā visā Latvijas teritorijā un jebkurā Latvijas reģionā ir aicināta sazināties ar konsorcijā iesaistītajām organizācijām.

"Ir cilvēcīgi būt cilvēcīgiem pret cilvēkiem, kuri ierodas Latvijā un sniegt viņiem atbalstu brīdī, kad viņi bēg no kara vai autoritatīvu valstu režīmiem", norāda organizācijas.

Latvijas Pilsoniskā alianse apvieno 143 Latvijas biedrības, nodibinājumus un individuālas personas.

Jau vēstīts, ka Eiropas Komisija 9. septembrī nāca klajā ar jaunu priekšlikumu, kas paredz, ka dalībvalstīm obligātā kārtā jāuzņem 120 tūkstoši patvēruma meklētāju no Itālijas, Grieķijas un Ungārijas.

Tas nozīmē, ka kopējais uzņemamo patvēruma meklētāju skaits sasniegs 160 tūkstošus cilvēku, un Latvijai papildu iepriekš minētajiem 250 patvēruma meklētājiem turpmāko divu gadu laikā būs jāuzņem vēl 526 cilvēki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!