Foto: F64
Bēgļiem un alternatīvās personas statusu saņēmušajiem cilvēkiem pieejamie uzturēšanās pabalsti, kuru apmērs ir satracinājis daudzus "soctīklotājus", nav nedz mainīts, nedz palielināts.

Vienīgais jaunums, ko paredz otrdien, 22. aprīlī pieņemtie valdības noteikumi, ir iespēja arī alternatīvās personas statusu saņēmušajiem cilvēkiem saņemt pabalstu latviešu valodas apguvei - tā apmērs nedrīkst pārsniegt  49, 80 eiro mēnesī. Līdz šim uz pabalstu latviešu valodas apguvei varēja saņemt tikai bēgļi.

Ministru kabineta noteikumi, kas paredz bēgļiem un alternatīvās personas statusu saņēmušajiem cilvēkiem izmaksāt uzturēšanās pabalstu 256, 12 eiro mēnesī, ir spēkā jau kopš 2010. gada janvāra. Pirms pārejas uz eiro šā pabalsta apmērs pilngadīgajiem bēgļiem bija 180 lati mēnesī, bet nepilngadīgajiem - viena trešdaļa no pilngadīgajiem paredzētā pabalsta apmēra. Līdz ar Latvijas pievienošanos eirozonai, noteikumos paredzētās summas tika pārrēķinātas eiro.

Jāpiebilst, ka atbilstoši noteikumiem, uzturēšanās pabalstu var saņemt tikai tie bēgļi un alternatīvās personas, kam nav citu iztikas līdzekļu, proti, kuras nestrādā un neveic saimniecisko darbību. Turklāt pabalstu var saņemt tikai pirmos deviņus mēnešus pēc alternatīvās personas statusa iegūšanas.

Atbilstoši Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes datiem, 2012. gadā bēgļa statuss piešķirts deviņām personām, bet alternatīvās personas statuss - 18 personām. Savukārt pērn bēgļa statuss piešķirts četrpadsmit cilvēkiem, bet alternatīvās personas statuss - 21 cilvēkam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!