Foto: LETA

Lai arī vēl otrdien valdība vienojās, ka par Latvijas pozīciju saistībā ar papildu bēgļu uzņemšanu lems šā gada 29. septembrī, otrdienas vakarā kļuvis zināms, ka lēmums nepieciešams jau pēc nedēļas, trešdien intervijā Latvijas Radio teica Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V).

Kļuvis zināms, ka Eiropas Savienības (ES) iekšlietu ministru padome notiks ātrāk nekā plānots iepriekš - nevis 8. oktobrī, bet gan 22. septembrī, skaidroja Straujuma.

"Tātad Latvijai, tāpat kā citām valstīm, jau 22. septembrī jābūt pozīcijai," sacīja premjere, uzsverot, ka Latvija nevar palikt vienīgā valsts, kas iebilst pret jaunu patvēruma meklētāju uzņemšanu.

Straujuma skaidroja, ka līdz 22. septembrim jānotiek gan koalīcijas padomei, gan valdības sēdei, gan Saeimas Eiropas lietu komisijas sēdei.

Intervijā LNT raidījumam "900 sekundes" Straujuma norādīja, ka vairāki ministri, kuru partijas līdz šim iebilst pret jaunu bēgļu uzņemšanu – Nacionālā apvienība un Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) – ir viņai teikuši, ka gatavi atbalstīt arī 776 bēgļu uzņemšanu.

Konkrētus uzvārdus gan premjere neminēja, skaidrojot, ka ministri paši to pateiks.

Komentējot piebildi, ka atbalstu valdības pozīcijai solījusi ekonomikas ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS), Straujuma sacīja: "Ir vēl daži ministri, kuri man to teica".

Tāpat Straujuma uzsvēra, ka jāmeklē tāds pozīcijas formulējums, ko varētu atbalstīt visas trīs koalīcijas partijas.

Jau vēstīts, ka ministri otrdien vienojās par Latvijas pozīciju saistībā ar papildu bēgļu uzņemšanu lemt šā gada 29. septembrī.

Straujuma arī uzsvēra, ka šis jautājums tiks iekļauts valdības darba kārtībā neatkarīgi no partiju nostājas. "Mums būs jāuzņemas atbildība," viņa norādīja ministriem.

Iepriekš koalīcija nespēja panākt vienošanos jautājumā par papildu bēgļu uzņemšanu.

Eiropas Komisijas (EK) ierosinājums paredz, ka dalībvalstīm obligātā kārtā jāuzņem 160 000 imigrantu no Itālijas, Grieķijas un Ungārijas. Iepriekš valdība vienojās par 250 bēgļu uzņemšanu Latvijā, taču atbilstoši jaunajam piedāvājumam, Latvijai papildus būtu jāuzņem vēl 526 bēgļi.

Jau iepriekš, lemjot par 250 bēgļu uzņemšanu Latvijā, koalīcijā bija domstarpības par šo jautājumu, ņemot vērā Nacionālās apvienības noraidošo pozīciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!