Foto: DELFI

Veselības ministram Gunitim Belēvičam (ZZS) nav neviena konkrēta kandidāta Stradiņa slimnīcas vadītāja amatam, taču viņš ir pārliecināts, ka pretendenti būs, intervijā Latvijas Radio otrdien sacīja pats nozares ministrs.

"Esmu pārliecināts, ka uz konkursu pieteiksies cilvēki ar vadības pieredzi un sapratni par Stradiņa slimnīcas sūtību, kā arī tādi, kas redz slimnīcas nākotni, mīl medicīnu un pacientus," sacīja nozares ministrs, norādot, ka Latvijā ir cilvēki ar ambīcijām, kas vēlētos ieņemt slimnīcas vadītāja amatu. Tāpat kā vienu no iemesliem dalībai konkursā uz vadītāja vietu Belēvičs minēja atalgojumu. "Šim amatam līdzi nāk arī attiecīgs atalgojums, domāju, ka pretendenti būs," rezumēja ministrs.

Vienlaikus viņš atzina, ka viņam padomā nav konkrēta amata kandidāta. "Es nezinu nevienu konkrēti un man nav kandidatūras amatam, ar kuru es būtu gribējis aizstāt līdzšinējo Stradiņa slimnīcas vadītāju [Dinu – red.] Šmitu," skaidroja Belēvičs.

Ministrs norādīja, ka no saņemtā audita izrietēja, ka "diemžēl Šmitam nav izdevies pārņemt vadības grožus tā,, kā to bija vēlējusi valdība 2012.gada beigās iedodot Stradiņa slimnīcas glābšanai 10 miljonus latu". Belēvičs norādīja, ka vienmēr varēs atrunāties ar nepietiekamiem tarifiem, bet Stradiņa slimnīcas vadītājam bija uzdevums izveidot situāciju, kad "no trauka nevar izsmelt vairāk nekā tajā ir".

Pēc pašas slimnīcas sniegtajiem datiem ārstniecības iestādei patlaban ir 1,4 miljoni eiro lieli zaudējumi un vēl nedaudz virs 500 000 eiro neatgūstamie pacientu parādi, skaidroja ministrs. Līdz ar to slimnīcas kopumā lēšamie zaudējumi ir ap diviem miljoniem eiro.

Jau ziņots, ka Stradiņa slimnīcas valdes vadītājs Šmits pirmdien uzrakstījis atlūgumu un aizgājis no amata, tā Latvijas Radio pavēstīja veselības ministrs Guntis Belēvičs (ZZS). Jauno valdes vadītāju meklēs konkursa kārtā, lai atrastu vispiemērotāko kandidātu.

Jau ziņots, ka Belēvičs pirmdien preses konferencē paziņoja, ka Šmits zaudējis viņa uzticību. Tika plānots, ka pirmdien slimnīcas ārkārtas dalībnieku sanāksmē, iespējams, tiktu izskatīts jautājums par Šmita atbrīvošanu no amata.

Pats Šmits gan uzskata, ka finanšu situācija slimnīcā ir laba, un norādīja, ka viņam laikam ir jāsakārto profesionālās attiecības ar kapitāldaļu turētāju.

Tikmēr Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) žurnālistiem paziņoja, ka neatbalsta veselības ministra rīcību saistībā ar Stradiņa slimnīcas valdes priekšsēdētāja iespējamo atbrīvošanu no amata.

Straujuma žurnālistiem sacīja, ka kopumā neatbalsta ministra izvēlēto risinājumu. Finanšu pārskats par slimnīcu tika iesniegts šorīt, premjerministri Belēvičs informējis pulksten 11:00, savukārt pulksten 12:00 sasaukta preses konference, iepriekš neinformējot Šmitu par savu lēmumu, norādīja valdības vadītāja.

Kā ziņots, Veselības ministrijas valsts sekretāre Solvita Zvidriņa informēja, ka Stradiņa slimnīcai ir maksātnespējas pazīmes.

Stradiņa slimnīca 2007.gadā saņēmusi 66 021 000 eiro lielu valsts galvoto aizdevumu. Līdz pagājušā gada beigām slimnīca aizdevējam bija atmaksājusi 6 389 129 eiro. Slimnīcai kopējā summa aizdevējam "FMS Wertmanagement AOR" jāatmaksā līdz 2042.gadam.

Savukārt Šmits paziņoja, ka slimnīca spēj apmaksāt savas kredītsaistības, kā arī tai nav nekādu aizkavētu vai nesamaksātu rēķinu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!