Nekāda revolūcija veselības aprūpē nenotiek, bet mērķis ir panākt, ka ģimenes ārsti izvērtē situāciju nozīmējot izmeklējumus un kompensējamos medikamentus, trešdien īpaši sasauktajā preses konferencē paziņoja veselības ministrs Guntis Belēvičs (ZZS).

"Mēs nepiedāvājam nekādu reformu, bet ievērot valstī esošo kārtību. Sakām ģimenes ārstiem – jums būs ievērot kvotas," paziņoja Belēvičs.

Preses konference notika pēc asās reakcijas uz ministra ideju, ka maksātspējīgiem pacientiem, kuri būtu uzsākuši maksas pakalpojumu saņemšanu, būtu jāturpina ārstēšanās maksas sektorā. Šādu nostāju neatbalstīja arī premjere un šaubas par to izteica ministru pārstāvošais politiskais spēks ZZS.

Uz jautājumu, vai pacientam, kas ir bijis pie maksas ārsta, būs jāturpina ārstēties par maksu, Belēvičs atbildēja: "Ne visos gadījumos, tā skaidrot būtu nepareizi".

"Tie ārsti, kam nav līgumattiecības ar valsti, saka, ej pie ģimenes ārsta, viņš uzrakstīs valsts kompensējamās zāles vai izmeklējumus. Gribam lūgt ģimenes ārstus ievērot kvotas, ja turpmāk atnāks pie ģimenes ārsta ar lapiņu, varēs apmierināt pacienta vajadzības tikai tad, ja ģimenes ārstam būs kvota. Kas ir tas, ko grib darīt - lūgt ievērot normatīvos aktus. Otra iespēja – turpināt spiest gāzi grīdā," teica ministrs.

Arī Nacionālā veselības dienesta direktores vietnieks Andrejs Doveiks skaidroja: "Ja pacientam ir pieņemami saņemt paātrinātu pakalpojumu maksas zonā, tā kārtība strādā. Ja pacients atduras pret maciņu ar nespēju apmaksāt to, tad es saku - atslēgas cilvēks ir ģimenes ārsts. Bet tas nebūs tas, kas pārkopēs visu, ko sarakstījis maksas ārsts, izvērtēs un atradīs racionālu risinājumu."

Amatpersonas norādīja, ka četru gadu laikā izmaksas par nozīmētajiem laboratoriskajiem izmeklējumiem pie Latvijas krītošā iedzīvotāju skaita ir dubultojušās. Ministrs šādu nozīmējumu izrakstītājus nosauca par "lielākajiem rakstniekiem". "Kompensējamie medikamenti - "lielākais rakstnieks" pārsniedz kvotu par 220 tūkstošiem eiro. (..) Kvotas ir, bet par pārsniegšanu nav nekāda atbildība," norādīja Belēvičs.

"Lielākajiem rakstniekiem" Nacionālais veselības dienests nosūta aicinājumu laboties, bet tālāk var sekot brīdinājums, ka valsts neslēgs jaunu līgumu. Pēc jūlijā izsūtītajiem aicinājumiem jau bijis redzams rezultāts.

Ministrija trešdien prezentēja trīs darbības virzienus naudas trūkuma apstākļos: ģimenes ārsts ir pacienta ārstēšanas centra un nosaka tālāko ārstēšanas plānu, raugoties uz pacienta situācijas kopumā un pieejamo budžetu izmeklējumu un zāļu nozīmēšanā; precizēs situācijas, pie kurām pacients, uzsākot konsultācijas pie speciālista, kurš nav līgumattiecībās ar valsti, turpina saņemt izmeklējumus par maksu, piemēram, noteikta valsts neapmaksātas plānveida ārstēšanās; ārstniecības iestādēm ambulatoro pakalpojumu saņemšanas rindu veidošanā pacienti jāprioritizē pēc to medicīniskās situācijas.

Ministrijas iecere ir arī pārdalīt kvotas par labu valstij no privātajiem pakalpojuma sniedzējiem. Iecere ir palielināt atbalstu tiem, kas sniedz neatliekamo medicīnisko palīdzību. "Tas prasa normatīvo aktu grozījumus, nepārspīlējot ar šo procentu - no 10 līdz 20%, bet nepazaudējot programmas, kas ir tikai privāto pakalpojumu sniedzēju pusē," informēja Belēvičs.

Viņš uzsvēra, ka ar šo priekšlikumu nāks klajā gadījumā, ja arī nebūs privāto medicīnas pakalpojuma sniedzēju atbalsts un tas būs valdības lēmums.

Ministrs pavēstīja, ka nākamais gads jāvelta tam, lai pārietu uz obligāto veselības apdrošināšanu, noformulējot minimālo pakalpojumu klāstu, ko apdrošināšana var apmaksāt, bet viss pārējais būs jāsedz no savas kabatas.

Nākamgad veselības nozarei plānotais finansējums ir 2,98% no IKP jeb 778 miljoni eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!