Foto: LETA

Vairākos valsts apmaksātajos komandējumos veselības ministrs Guntis Belēvičs (ZZS) devies kopā ministra biroja vadītāju Ingu Štāli, kura ir arī viņa dzīvesdraudzene, vēsta LTV.

To, ka Belēviču ar viņa biroja vadītāju Štāli saista ne tikai profesionālas attiecības, bet kopdzīve, viņš pats atzina pirms gada. Šis fakts tagad pār ministru met aizdomu ēnu saistībā ar līdzbraucēju izvēli komandējumos. Jūnijā viņš kopā ar Štāli par nodokļu maksātāju naudu devās vizītē uz Kosovu, mēnesi vēlāk - uz Turkmenistānu. Arī patlaban Belēvičs atrodas četru dienu darba vizītē Izraēlā un par vienīgo pavadoni izvēlējies tieši Štāli.

Faktu par iespējamu interešu konfliktu braucienā uz Kosovu pārbaudīja Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB). Likuma pārkāpumu gan neesot, un varot runāt tikai par ētiku.

"Vērtējot paša ministra darbību, neskatoties uz to, ka viņš ir norobežojies no lēmuma pieņemšanas par konkrēto amatpersonu, - ja sabiedrībā pastāv pamatotas bažas par šo amatpersonu rīcības ētiskumu, ministram vajadzētu lemt, kā šīs situācijas risināt. Tam uzmanība jāpievērš arī Ministru prezidentei, jo ministrs ir valdības loceklis, un šos jautājumus vajadzētu izdiskutēt un risināt, jo tas mazina sabiedrības uzticēšanos valsts pārvaldei kopumā un grauj ministrijas un valdības tēlu," sacīja KNAB priekšnieka vietniece Ilze Jurča.

Ministrija skaidro, ka Štāle šajā vizītē ir saturiski atbildīga par ministra darba organizāciju. Taujāta, kāpēc šajā vizītē ministram līdzi devās tikai Štāle, viņa pati skaidroja: "Tā tika izvērtēts. [..] Tā ir iepazīšanās vizīte, lai gūtu pieredzi, pārejot uz veselības apdrošināšanas sistēmu Latvijā."

Formāli lēmumu par Štāles nosūtīšanu komandējumā pieņēmusi ministrijas valsts sekretāre, taču ne bez ministra teikšanas. "Kas attiecas tikai uz biroju, tad birojs ir tāds pats līdzvērtīgais kā jebkurš cits ministrijas darbinieks. Par biroju pamatlēmumu pieņem ministrs. Ministrs ir tas, kas pamatā pieņem lēmumu un pasaka - brauks vai nebrauks. Tas pamatā ir ministra lēmums," teikusi Veselības ministrijas valsts sekretāre Solvita Zvidriņa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!