Foto: LETA

Saeima ceturtdien piekrita veselības ministra un deputāta Gunta Belēviča (ZZS) administratīvajai sodīšanai pēc Valsts ieņēmumu dienesta (VID) lūguma par amatpersonas deklarācijā nenorādītu viena miljona eiro lielu aizdevumu, informēja parlamentā.

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas deputāti iepriekš vienbalsīgi piekrita veselības ministra izdošanai administratīvajai sodīšanai. Ministram par pārkāpumu draud naudas sods 350 eiro apmērā.

Belēvičs komisijas sēdē atkārtoja iepriekš pausto, ka, pildot amatpersonas deklarāciju, aizmirsis norādīt viena miljona eiro lielu aizdevumu viņa dēlam priekš biznesa darījumiem. "Man vienīgā iespēja pierādīt, ka neesmu neko pārkāpis, ir tiesā. Šī nav nekāda politiskā vajāšana," pauda ministrs.

VID pārstāve komisijas sēdē norādīja, ka pieņemot lēmumu par Belēviča sodīšanu, dienests vadījās pēc normatīvajiem aktiem.

VID konstatēja, ka Belēvičs nav ievērojis deklarācijas iesniegšanas termiņu un nav norādījis tajā izsniegtu aizdevumu viena miljona eiro apmērā, līdz ar to viņš ir pārkāpis normatīvajos aktos noteiktās prasības. Ministram 9.septembrī VID sastādījis administratīvā pārkāpuma protokolu par deklarācijas aizpildīšanas un iesniegšanas kārtības neievērošanu. Lietas materiāli tika nodoti VID Finanšu policijas pārvaldei.

VID Finanšu policijas pārvalde 17.augustā atteicās uzsākt kriminālprocesu noziedzīga nodarījuma sastāva trūkuma dēļ, līdz ar to tika uzsākta administratīvā pārkāpuma lieta.

Veselības ministrs paskaidrojumā VID norāda, ka "neko nav pārkāpis". Belēvičs pauž, ka viņam ir tiesības labot iesniegto amatpersonas deklarāciju, un viņš šīs tiesības "arī godprātīgi pēc konsultācijām ar VID darbiniekiem izmantojis".

Belēvičs paskaidrojumā VID izteica lūgumu viņu administratīvi nesodīt. Vienlaikus Belēvičs lūdza VID, ka gadījumā, ja tas tomēr pieņem lēmumu viņu sodīt, dot viņam iespēju samaksāt soda naudu 350 eiro apmērā "bez publiskas pazemošanas Saeimā".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!