Foto: PantherMedia/Scanpix

Veselības ministram Guntim Belēvičam (ZZS) ar padomiem palīdz biznesā rūdīti cilvēki, savukārt visvairāk padomnieku ir premjerei Laimdotai Straujumai (V) – 13 – un vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministram Kasparam Gerhardam (NA) – 12, izpētījis laikraksts "Dienas Bizness".

"Jānis Stakens ir ārštata padomnieks, nesaņem atalgojumu. Viņš dod padomus jomā, kā darboties ar jēgu. Savukārt Ēriks Zaporožecs ir štata padomnieks, viņš ir saimniecisks cilvēks," avīzei skaidrojis Belēvičs. Stakens ir nekustamo īpašumu kompānijas "New Europe" valdes priekšsēdētājs, pirms tam daudzus gadus vadījis mazumtirdzniecības uzņēmumu "Maxima Latvija". Savukārt Zaporožecs daudzus gadus strādājis atkritumu apsaimniekošanas jomā, šobrīd ir uzkopšanas, ēku uzturēšanas un ekspluatācijas SIA "Tehhe" valdes priekšsēdētājs un līdzīpašnieks.

Belēviča padomniece ir arī Latvijas Veselības ekonomikas asociācijas valdes priekšsēdētāja, kādreizējā Veselības ekonomikas centra (tagad Nacionālais veselības dienests) vadītāja Daiga Behmane, kura pērn minēta arī kā iespējamā veselības ministre.

Zemkopības ministram Jānim Dūklavam (ZZS) ir tikai viens štata padomnieks – Artūrs Graudiņš, kurš konsultē sabiedrisko attiecību jautājumus , bet ārštata padomnieku nav vispār, noskaidrojis "Dienas Bizness".

Tikai viens štata padomnieks – administratīvajos, finanšu un personāla politikas jautājumos – ir arī labklājības ministram Uldim Augulim (ZZS), ārštata padomnieku viņam nav. Šo amatu ieņem Artūrs Neimanis.

Savukārt Gerhardam ir 12 padomnieki, no kuriem pieci ārštata un ministrijā atalgojumu nesaņem. Viņam ir padomnieki pašvaldību sadarbības, reģionālās attīstības, juridiskos jautājumos, kā arī stratēģiskās plānošanas jautājumos, ar ko viņam palīdz partijas biedrs, Rīgas domnieks Dainis Locis, investīciju jautājumos, bijusī ministrijas valsts sekretāra vietniece Vija Gēma, bet pašvaldību un reģionālās politikas jautājumos – Carnikavas domes deputāte Daiga Kalnbērziņa. Savukārt Ogres vicemērs Egils Helmanis ir ārštata padomnieks pašvaldību jautājumos. Bez atlīdzības ministram padomus sniedz arī bez pielaides valsts noslēpumam palikusī Baiba Broka – Rīgas pilsētas un Rīgas brīvostas jautājumos , Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācijas prezidente Signe Bāliņa informācijas sistēmu un Informācijas un komunikāciju tehnoloģiju jautājumos , uzņēmējs Jānis Kols – reģionālās attīstības jautājumos, bet jurists un Ventspils brīvostas valdes loceklis Edijs Vaznis juridiskajos jautājumos.

Plašāks padomnieku loks ir vien premjerei. Kā pēdējais viņas komandai pievienojies "SAF Tehnika" valdes priekšsēdētājs, Latvijas Elektrotehnikas un elektronikas rūpniecības asociācijas prezidents Normunds Bergs – viņš ir ārštata padomnieks inovāciju jautājumos. Ārštatā padomus viņai dod arī Iekšlietu ministrijas valsts sekretāre Ilze PētersoneGodmane – nacionālās drošības jautājumos , bijušais ekonomikas ministrs Artis Kampars (V) – valsts enerģētikas sistēmas neatkarības nodrošināšanas jautājumos, Latvijas Darba devēju konfederācijas viceprezidents Juris Biķis – tautsaimniecības jautājumos. Viņai ir ārštata padomnieki arī ekonomikas un pašvaldību, kā arī veselības aprūpes jautājumos, savukārt štatā esošie padomnieki palīdz nacionālās drošības, juridiskajos, ES, ārlietu, dažādu projektu un sabiedrisko attiecību jautājumos. Padomnieku skaitā ir arī biroja vadītājs, iepriekš Eiropas un Vidusjūras augu aizsardzības organizācijas ģenerāldirektors Ringolds Arnītis.

Starp ministriem plašs padomnieku loks ir arī izglītības un zinātnes ministrei Mārītei Seilei – trīs štata konsultanti, kuri par darbu saņem atalgojumu, un pieci ārštata padomdevēji. Pie vairākiem ārštata padomniekiem pēdējo desmit mēnešu laikā tikusi arī kultūras ministre Dace Melbārde. Bijušais ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts, kurš atgriezies biznesa pasaulē un ir valdes priekšsēdētājs konsultāciju uzņēmumā "ZENO Consulting" no pērnā gada pavasara ir gan Moldovas Ekonomikas ministrijas augsta līmeņa konsultants, palīdzot ar padomiem dažādos ES jautājumos, gan ārlietu ministra Edgara Rinkēviča (V) ārštata padomnieks sadarbībai ar uzņēmēju organizācijām ārējo ekonomisko interešu koordinācijas jautājumos. Rinkēvičam kopumā ir seši padomnieki, no kuriem štatā strādā četri. Sandra Sondore-Kukule sniedz padomus sadarbībai ar valsts institūcijām, Viktors Makarovs attīstības sadarbības, demokrātijas un publiskās diplomātijas jautājumos, bet vēl trīs palīdz ar komunikācijas lietām, raksta "Dienas Bizness".

Savukārt kā Danas Reiznieces-Ozolas (ZZS) padomnieks enerģētikas jautājumos un biroja vadītājs Ekonomikas ministrijā atgriezies kādreizējais ministrijas valsts sekretāra vietnieks Gatis Ābele. Ministres birojā strādā vēl viens politikā daudz pieredzējis padomnieks – kādreizējais Tautas partijas preses sekretārs Arno Pjatkins. Savukārt padomnieks juridiskajos jautājumos ir Artis Stucka, kurš savulaik bijis gan satiksmes ministra Ulda Auguļa, gan vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Raimonda Vējoņa (ZZS) padomnieks juridiskajos jautājumos.

Arī Satiksmes ministra Anrija Matīsa (V) birojā ir jau redzētas sejas, piemēram, ārštata padomnieks ārlietu jautājumos ir Kaspars Briškens, liecina informācija ministrijas mājaslapā. Tikmēr finanšu ministra Jānis Reirs (V) padomnieks juridiskajos jautājumos ir Andis Jacino un ārštata padomnieks nodokļu administrēšanas jautājumos Jānis Dambītis, kuri strādājuši arī iepriekšējā ministra Andra Vilka birojā. No jauna piesaistīts vien bijušais Reformu partijas deputāts Kārlis Eņģelis, kurš konsultē ES fondu jautājumos. Arī aizsardzības ministra Raimonda Vējoņa biroja sastāvs pēc šās valdības apstiprināšanas palicis nemainīgs – tajā joprojām ir, piemēram, bijušais Satversmes aizsardzības biroja direktors Jānis Kažociņš, kurš turpina konsultēt starptautiskās drošības jautājumos, atvaļināts pulkvedis Andris Kalniņš – dod padomus militārajos jautājumos, atvaļināts majors Ilgvars Baumanis – zemessardzes attīstības jautājumos un vairāki citi.

Vairāki padomnieki ir arī tieslietu ministram Dzintaram Rasnačam (NA), katrs specializējies savos jautājumos.

"Dienas Bizness" raksta, ka lielākoties padomnieku algas svārstās no viena līdz vairāk nekā diviem tūkstošiem eiro, piemēram, prezidenta kancelejā padomnieku algas pirms nodokļu nomaksas ir 2561 eiro. Ārštata padomnieki lielākoties atalgojumu nesaņem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!