ASV stingri iestāsies par militārās klātbūtnes pastiprināšanu Baltijas valstīs, intervijā LNT raidījumam "Rīta Panorāma" sacīja aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis (ZZS), kurš šobrīd atrodas vizītē ASV.

Tiekoties ar ASV politiķiem un pētniekiem secināts, ka šobrīd NATO saskaras ar izaicinājumiem gan dienvidos, gan arī austrumos. Vienlaikus Bergmanis saņēmis apstiprinājumu tam, ka ASV stingri iestāsies militārās klātbūtnes stiprināšanai Baltijā un šis jautājums tiks skatīts Varšavas samitā.

"Galīgais lēmums tiks pieņemts samitā. Velsas samitā [2014.gadā] tika pieņemti adopcijas lēmumi. Varšavas samitā sagaidāmi ilgstoši pieņemti lēmumi," teica Bergmanis.

Vēstīts, ka aizsardzības ministrs Bergmanis no 15.līdz 20.maijam darba vizītē apmeklē ASV, kur tiekas ar augsta līmeņa amatpersonām, lai pārrunātu turpmāko sadarbību drošības stiprināšanā.

Sadarbība ar ASV ir viena no Latvijas aizsardzības politikas divpusējo attiecību prioritātēm. Divpusējās sadarbības juridiskais pamats ir 1995.gadā noslēgtais Vienošanās Memorands par sadarbību aizsardzības un militārajā jomā, tomēr aktīva divpusējā sadarbība aizsardzības jomā aizsākās jau 1993.gadā, kad tika noslēgta Partnerības programma starp Latviju un Mičiganas Nacionālo Gvardi.

Tāpat vairākkārt vēstīts, ka Varšavas samitā jūlija sākumā varētu tikt lemts par sabiedroto pastiprinātu klātbūtni Baltijā. Latvija sagaida lēmumu par sabiedroto ilgtermiņa klātbūtni Baltijas reģionā vismaz bataljona vienības lielumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!