Foto: LETA

Latvija turpinās sniegt atbalstu Afganistānai, norādīja aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis.

Aizsardzības ministrijā informēja, ka šodien NATO samitā Varšavā tika apstiprināta deklarācija, kas paredz, ka alianse turpina apmācības operāciju "Resolute Support" Afganistānā pēc 2016.gada, sniedzot ieguldījumu drošības un stabilitātes sekmēšanā šajā valstī.

Deklarācija apliecina, ka NATO turpinās Afganistānas drošības sektora iestāžu apmācību un konsultēšanu, sekmēs NATO un Afganistānas politisko dialogu un praktisko sadarbību, kā arī atbalsta sniegšanu Afganistānas Nacionālo drošības spēku uzturēšanai.

Bergmanis informēja, ka NATO samita lēmuma kontekstā Latvija turpinās 2012.gadā uzsākto dalību Afganistānas Nacionālo drošības spēku atbalsta fondā, sniedzot ikgadēju finansiālu ieguldījumu fondā 500 000 ASV dolāru apmērā no 2018. līdz 2020. gadam, par ko Ministru kabinets vienojās īsi pirms samita.

NATO apmācības operācija "Resolute Support" darbību sāka 2015. gada 1. janvārī. Jau 2013. gada vidū NATO vadītie Starptautiskie drošības atbalsta spēki (ISAF) atbildību par drošību visā valstī nodeva Afganistānas nacionālajiem drošības spēkiem. Latvijas karavīri "Resolute Support" operācijas ietvaros ir izvietoti Marmalas bāzē Mazarišarīfā, Kabulā un Bagramā, kur ieņem padomdevēju un dažāda līmeņa štābu virsnieku un instruktoru amatus, apmācot un sniedzot atbalstu Afganistānas armijai.

Apmācību jomā Latvijas karavīri atbalsta Afganistānas Nacionālās armijas 209. korpusa štābu un Inženieru skolu un kā padomdevēji darbojas arī alianses apmācības spēku izveidotajā Reģionālajā apvienotajā vadības un koordinācijas centrā, kas nodarbojas ar Afganistānas drošības spēku apmācības koordināciju un informācijas apmaiņu Ziemeļu reģionā, kurā vadošā valsts ir Vācija. Latvija nodrošina arī militāro policistu dalību Daudznacionālajā Militārās policijas rotā, kā arī gaisa atbalsta kontrolieru grupu Ātrās reaģēšanas rotā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!