Foto: LETA

Aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis (ZZS) ceturtdien NATO daudznacionālās bataljona līmeņa kaujas grupas dalībvalstu sanāksmē informējis sabiedrotos par progresu, kas sasniegts, gatavojoties kaujas grupas uzņemšanai Latvijā.

Kā informēja Aizsardzības ministrijas (AM) pārstāve Daina Ozoliņa, Bergmanis piedalījās Kanādas aizsardzības ministra Hardžita Sadžana vadītajā sanāksmē kopā ar kolēģiem no Albānijas, Itālijas, Polijas un Slovēnijas.

Ministrs norādīja uz progresu atbalsta nodrošināšanā, tostarp infrastruktūras uzlabošanā un apmācību vietu paplašināšanā saistībā ar gaidāmo kaujas grupas uzņemšanu.

"Sabiedroto skaits, kas vēlas piedalīties kolektīvās aizsardzības pasākumos mūsu valstī, pieaug. Šodien man to atkārtoti apliecināja Albānijas, Itālijas, Polijas un Slovēnijas ministri. Mēs no savas puses darīsim visu, lai visu šo valstu karavīri justos Latvijā kā mājās," uzsver aizsardzības ministrs.

"Šī ir pirmā NATO aizsardzības ministru sēde pēc Varšavas samita lēmumu pieņemšanas, un tā ar konkrētiem lēmumiem apliecina, ka NATO īsteno savu apņemšanos aizsargāt visus sabiedrotos un ievieš lēmumus, kas tika pieņemti Varšavā," norāda ministrs.

Bergmanis uzsver, ka gan uzņemošās valstis, gan sabiedrotie, kas iesaistīsies daudznacionālās bataljona līmeņa kaujas grupās, ir pierādījuši, ka Varšavas samitā pieņemtie lēmumi tiek īstenoti. "Tiek intensīvi strādāts, lai jau nākamā gada pirmajā pusē šī kaujas grupa varētu ierasties Latvijā ar nepieciešamajiem atbalsta elementiem," sacīja Bergmanis.

26.oktobrī Albānija, Itālija, Polija un Slovēnija paziņoja par dalību Kanādas vadītajā daudznacionālajā kaujas grupā Latvijā.

Trešdien un ceturtdien Briselē notiek NATO aizsardzības ministru sanāksme, kur diskutē par Varšavas samitā pieņemto lēmumu īstenošanu, aktuālajiem drošības izaicinājumiem un NATO atbildi uz tiem, kā arī NATO un Eiropas Savienības sadarbību.

Iepriekš arī vēstīts, ka NATO dalībvalstis, kas nākamgad plāno deleģēt savus karavīrus Latvijas drošības stiprināšanai, ir satrauktas par sportošanas iespēju trūkumu Latvijas bruņoto spēku bāzēs, to 19 oktobrī Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēdē pastāstīja pats Bergmanis.

Ministrs sporta infrastruktūras trūkumu nosauca par katastrofālu, taču pauda cerību, ka nākamgad situācija varētu mainīties. Viņš skaidroja, ka šobrīd līdzekļi ir pārplānoti, un cer, ka izdosies nākamgad sākt sporta infrastruktūras būvniecību Ādažos, kur būvinspektori ir aizlieguši turpmāk izmantot šobrīd esošo sporta infrastruktūru.

Ministrs arī akcentēja, ka, neskatoties uz sporta infrastruktūras problēmām, šobrīd, gaidot sabiedroto spēkus, aktīvi notiek darbs pie jaunu kazarmu būvniecības dažādās bruņoto spēku bāzēs. Viena no kazarmām Ādažos jau atklāta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!