Foto: EPA/LETA

Neraugoties uz pavasarī piedzīvoto skandālu par bērnu dalību Krievijā organizētā militārā nometnē "Sojuz 2012", nupat, septembrī desmit bērnu grupa atkal piedalījusies mācībās "Sojuz 2013", ko organizē Krievijas biedrība "Tēvzemes varonība" un militārās izlūkošanas veterāni, ziņo Latvijas Televīzijas raidījums "de facto".

Desmit bērni divas nedēļas neapmeklēja skolu. Kādas vērtības viņi atved – atbildes nav. Tomēr arī esošā izglītības sistēma ne vienmēr spēj piedāvāt līdzvērtīgas alternatīvas.

Uz šo nometni ielūdz 14 līdz 17 gadus vecus pusaudžus no valstīm, kas kādreiz bija PSRS sastāvā. Un arī šoruden dzirdīgas ausis bijušas arī Latvijā. Starp nometnes mērķiem ir "jauniešu apvienošana pēc padomju cilvēku internacionālās draudzības piemēra", Eirāzijas savienības propaganda un Krievijas pozitīva tēla veidošana starp tās kaimiņvalstīm. Iespējams, tieši šī ir būtiskākā daļa, kas saskan ar Krievijas "maigās varas" īstenošanas principiem, ziņo raidījums.

Pusaudžu grupu no Latvijas vadīja Afganistānas kara veterāns Sergejs Īvāns, kurš uzskata, ka nometni nekāda ideoloģija nepavada: "ja mēs šaujam mērķī ar pneimatisko šauteni, kāda tur ideoloģija?"

Īvāna sameklētie Latvijas komandas dalībnieki nākuši no dažādām skolām, vairāki no viņiem ir no Rīgas 34.vidusskolas, kur mācās Īvāna dēls. Kā saprotams, lielu nozīmi pusaudžu atlasē spēlējusi tieši radinieku vai paziņu piederība Afganistānas kara veterāniem.

"Mēs taču kontaktējamies, kopiena ir liela. Es, piemēram, draudzējos ar Pjotru. Viņam ir paziņas. Mēs sazināmies, tāpēc mēs atrodam bērnus, kuri ir tieši tādā līmenī, lai būtu fiziski attīstīti, sagatavoti, kuri ne tikai spēj pumpēties, bet ir arī gudri, un spēj stāstīt par Latvijas vēsturi," viņš stāsta raidījumam.

Publikācijās par mācībām kā uzmundrinājums dalībniekiem no Latvijas lasāmas atsauces uz Valsts prezidenta Andra Bērziņa iepriekš pausto nekritisko attieksmi. Īvāns to tulko kā tiešu atbalstu, lai viņi piedalītos "Sojuz 2013." Tagad vaicāts par jau notikušo mācību turpinājumu, prezidents "de facto" atbild, ka Latvijas atbildīgās institūcijas nav ne izdarījušas secinājumus, ne rīkojušās, lai jauno paaudzi piesaistītu nometnēm Latvijā.

Savukārt Valsts Izglītības satura centra pārstāve Diāna Ļaha norāda uz to, ka "ietekmēt mēs nevaram, bet tas protams, ka ir darbs audzināšanas stundās."

Raidījums gan norāda, ka šajā reizē nav izdevies gūt pierādījumus par politiķu un pašvaldības atbalstu nometnei "Sojuz". Savukārt Īvāns, kā Afganistānas kara veterāns saņem atbalstu no Krievijas vēstniecības.

Jau ziņots, ka līdzīga bērnu dalība nometnē Krievijā pērn izraisīja plašu rezonansi sabiedrībā.

Rīgas skolēnu dalību militāri ideoloģiskajā nometnē Krievijā "Sojuz 2012" atbalstījis arī Rīgas pašvaldības nodibinājums "Rīgas Tūrisma attīstības birojs" - zīmola "LiveRiga" uzšuve bija manāma uz nometnes dalībnieku formastērpiem.

Šī jauniešu nometne notikusi pagājušā gada maijā Pleskavas apgabala "Veļikije Luki" apkaimē, kur piedalījās 13-16 gadus veci jaunieši no Krievijas un bijušajām Padomju Savienības republikām. No Latvijas piedalījās vairāk nekā 10 skolēnu Afganistānas Kara veterāna Sergeja Īvāna vadībā, kura dēls un vairāki citi nometnē pabijušie mācās Rīgas 34.vidusskolā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!