Foto: PantherMedia/Scanpix

Veselības ministrija (VM) neatkāpsies no ieceres likvidēt Straupes narkoloģisko slimnīcu un funkcijas pārcelt uz Strenčiem, taču līdz ar to līdzīgs liktenis gaida arī blakus esošo pusaudžu rehabilitācijas centru "Saulrīti", sestdien vēstīja raidījums "LNT Ziņas".

Raidījums atgādina, ka abas iestādes ir cieši saistītas, jo bērnu ārstēšana no narkotikām un alkohola ir Straupes narkoloģiskās slimnīcas papildus projekts. Centrs līdz šim paļāvies uz slimnīcas finansējumu.

"Mums nepietiek ar to, ko maksā Labklājības ministrija (LM). Nu, tas nozīmē, ka arī mūsu likvidācija būs neizbēgama," raidījumam teica centra vadītāja Arta Bebre.

To kā trauksmes zvanu uztvēruši bērni, kuri ārstējas no atkarībām. Lai atgrieztos uz normālas dzīves takas, viņi centrā "Saulrīti" dzīvo un mācās mēnešiem ilgi. Šie bērni - daži jau pat 12 gadu vecumā - iepriekš lietojuši narkotikas, regulāri dzēruši, viņiem bijuši smagi uzvedības traucējumi, pastrādājot pat noziegumus, informē "LNT Ziņas".

Šonedēļ centra pacientu galvenais jautājums ir - pēc cik ilga laika viņi būs spiesti zaudēt savas otrās mājas.

Līgumu ar šo pusaudžu rehabilitācijas centru LM parakstījusi līdz nākamā gada decembra beigām. Taču gadījumā, ja Straupes narkoloģisko klīniku slēgs, šos pusaudžus pārvietos uz Jaunpiebalgu.

"Es atteiktos, es neietu uz turieni. Te es zinu, ka visi ir savējie, te mani sapratīs, nepārpratīs, te ir mana lielā ģimene," raidījumam komentēja centra "Saulrīti" paciente Diāna.

Taču rehabilitācijas centra problēmas pamatīgi samilzušas. Lai nebūtu zaudējumu, Straupes narkoloģiskā slimnīca, piemēram, šogad centrā iepludināja 44 000 eiro no savas 47 000 eiro peļņas. Zināmā mērā slimnīca šādi sev kaitējusi, jo tagad VM viens no pamatojumiem, kāpēc slimnīca būtu slēdzama, ir slimnīcas mītnes vietas - Lielstraupes pils - telpu sliktais tehniskais stāvoklis. Pils remontam naudas nepietika, jo bija jāatbalsta atkarīgo bērnu ārstēšanas centrs.

"Ir nožēlojami, ka pat mēbeles nav tādas, kā tām vajadzētu būt, jo par valsts līdzekļiem mums vienkārši nesanāk nopirkt. Viss, ko te krāsojam un remontējam, tas ir tikai par norvēģu naudiņām. Tā, ko mums maksā valsts, pietiek tikai algām un sociālajam nodoklim," raidījumam stāsta Bebre.

Steidzamākie darbi - jauna apkures sistēma un logu nomaiņa. Tam nav pieticis ne ar Norvēģijas fonda naudu, ne arī no ziedojumu kastēm Vidzemes veikalos, vēsta "LNT Ziņas".

Ēka pieder VM. Lai arī tā aprēķinājusi kapitālā remonta izmaksas 108 000 eiro apmērā, naudu ministrija neplāno dot.

"Reāli tā, ka valsts atbalstītu, nu nav. Bērniem reizēm vajag zobārstu, bet nav jau nekas nokārtots, lai varētu palīdzēt. Daudziem, kad atbrauc, nav pat apģērba. Valsts atbalstu šeit es nejūtu," stāstīja centra darbiniece Signe Kaupuša.

Raidījums atzīmē, ka LM vainīga nejūtas - publiskajā iepirkumā par atkarīgo pusaudžu rehabilitēšanu Straupes narkoloģiskā slimnīca nosolīja zemāko cenu - 28 eiro dienā par bērnu. Tagad maksāt vairāk nedrīkst. Ja likvidētu Straupes narkoloģisko slimnīcu, tad tās filiāles, atkarīgo bērnu centra "Saulrīti", glābšanā LM nepalīdzēs. Proti, ministrija savā pārziņā nepārņems centru.

"Mēs domājam par šo institūciju skaita samazināšanu, nevis palielināšanu. Šajā situācijā, ja radīsies pieprasījums pēc papildus vietām, tiks izsludināts publiskais iepirkums. Komersanti, biedrības un citas institūcijas var pieteikties un nākt piedāvāt savus pakalpojumus," komentēja LM pārstāvis Maksims Ivanovs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!