Foto: DELFI

Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas valde pagaidām nevar atbrīvot no amata bērnu ķirurgu Juri Švekli, kurš, iespējams, par nelielu samaksu izraksta arī psihotropo vielu receptes, par ko draud kriminālatbildība.

Kā aģentūrai LETA pastāstīja slimnīcas pārstāve Vita Šteina, šodien notika ētikas komisijas sēde, kurā skatīts šis jautājums. Slimnīcas valde, ņemot vērā televīzijā izskanējušo informāciju par Švekļa darbībām, ārsta rīcību vērtē kā neētisku. Tāpat uzskata arī ētikas komisija.

Tomēr ņemot vērā to, ka Augstākās tiesas senāts ir atzinis, ka darba devējs nevar uzteikt darba līgumu par pārkāpumiem, kas izdarīti, pildot darba pienākumus pie cita darba devēja pēc cita darba līguma, kaut arī darba devēji darbojas vienā nozarē, slimnīca Švekli no amata atbrīvot nevar.

Kā skaidroja Šteina, līdz ar to atbrīvošana no amata nebūs pietiekami pamatota. Tomēr, ja tiesībsargājošās iestādes pēc izmeklēšanas beigām liegs Šveiklim strādāt nozarē, tad šāds slimnīcas lēmums gan būtu pamatots.

Kā ziņots, Latvijas Televīzijas raidījums "Aizliegtais paņēmiens" 28.novembrī vēstīja, ka pazīstamais bērnu ķirurgs Šveklis, kurš strādā gan Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā, gan pieņem "Veselības centrā 4" un arī Rīgas 1.slimnīcā, līdzās saviem ārsta pienākumiem par nelielu samaksu izraksta arī psihotropo vielu receptes, par ko draud kriminālatbildība.

Žurnālistu īstenotajā eksperimentā ārsts Šveklis kādam nepazīstamam cilvēkam, nemaz neiztaujājot, kas viņam kaiš, izrakstījis psihotropās vielas "Xanax" recepti, pieņemot par to 15 eiro lielu samaksu.

"Xanax" ir psihotropā viela, kas domāta stresa noņemšanai, un tās aprite tiek stingri regulēta, jo zāles izraisa atkarību. "Xanax" recepte ir rozā, nevis zilā krāsā, kas arī norāda uz stingro kārtību. Par šāda veida darbību ir paredzēta kriminālatbildība un kā maksimālais sods noteikta brīvības atņemšana uz trim gadiem.

Pats ārsts, sazvanīts pēc eksperimenta, noliedza, ka jebkad būtu tā darījis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!