Foto: Scanpix
Kāds bērnunama puika savos 14 gados jau 12 reizes nosūtīts ārstēties uz psihoneiroloģisko klīniku, ceturtdien pastāstīja Tiesībsarga biroja pārstāve Ruta Siliņa.

Tiesībsarga birojs veicis pētījumu par bērnu ārpusģimenes aprūpi, izpētot, cik ilgi bērni tajos uzturas, vai un kādēļ tiek ievietoti psihoneiroloģiskajās klīnikās, kā tiek nodrošināta bērnu izglītība un kāda ir bērna saskarsme ar ģimeni.

Iegūtie dati liecina, ka viens no bērniem savos 14 gados jau 12 reizes ir pabijis klīnikā.

Neiztirzājot plašāk konkrēto gadījumu, biroja pārstāvji ceturtdien pastāstīja, ka, apsekojot klīnikas un runājot ar psihiatriem, vai tiešām ievietošana ārstniecības iestādē ir labākais veids, kā mainīt uzvedību, saņemta atbilde, ka ar terapiju un medikamentiem to nevar izārstēt. Bērniem esot vajadzīgs pedagogs, mīlestība, stabilitāte un perspektīva.

Pētījums parādīja, ka galvenie iemesli, kāpēc bērni tiek stacionēti, ir agresīva uzvedība, suicīds, mantas bojāšana, zagšana, spītība, klaiņošana, melošana. Tās ir uzvedības problēmas, kas nav ārstējamas stacionārā ar zālēm, uzsvēra Tiesībsarga birojs.

Pētījuma rezultāti tiks nosūtīti deputātiem, Valsts kontrolei un atbildīgajām institūcijām par bērniem.

Latvijā ir sešas klīnikas, kurās nonākuši 372 bērni no bērnunamiem. Salīdzinot ar ģimenēs augošiem bērniem, tas ir par 35% vairāk.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!