Foto: LETA
Valsts prezidents Andris Bērziņš savas prezidentūras laikā devies 34 reģionālajās vizītēs, apliecināja prezidenta preses padomniece Līga Krapāne.

Savā pirmajā darbības gadā prezidents devies 12 vizītēs, apmeklējot Jūrmalu, Jelgavu, Liepāju, Daugavpili un novadu, kā arī Cēsis, Viļānus un Rēzekni. Tāpat Bērziņš apmeklējis Lubānu un Saldu, kur degustēja saldumus, apmeklēja koģenerācijas staciju, tikās ar novada iedzīvotājiem, kā arī apskatīja sliedes. Savukārt vizītē Ventspilī prezidents apmeklējis bibliotēku, augstskolu, vairākas fabrikas, kā arī devies izbraucienā ar kuģīti "Hercogs Jēkabs".

Tikmēr 2012.gada jūnija sākumā Bērziņš devās vizītē kopā ar Igaunijas prezidentu Tomasu Hendriku Ilvesu un Evelīnu Ilvesu uz Kolku, Mazirbi un Slīteri, kur apmeklēja līvu kultūras centru "Kuolka", apskatīja Kolkas ragu, kā arī apmeklēja Līvu tautas namu Mazirbē un Slīteres bāku. Tāpat prezidents devās vizītēs uz Mazsalacu, Dikļiem, Valmieru un Gulbeni, kur tikās ar uzņēmējiem, Latvijas lielo pilsētu mēriem, kā arī sarunājās ar novada iedzīvotājiem.

Savas darbības otrajā gadā prezidents devās astoņās vizītēs, apmeklējot Balvus, Neretu, Jaunjelgavas novadu, Valku un Valgu, kā arī Suntažus un Mālpili. Tāpat Bērziņš apmeklēja Jēkabpili, Auci un Daugavpili.

Savukārt savas darbības trešajā gadā prezidents devās jau desmit vizītēs, sākotnēji apmeklējot Jaunpiebalgu, Amatu, Āraišus, Drabešus, kā arī Kuldīgu un Krāslavu. Intensīva darba programma prezidentam bija vizīšu laikā Limbažos, Vidrižos, Igatē, Lādezerā, kur Bērziņš apmeklēja vairākas skolas, baznīcas, ražotnes un uzņēmumus, kā arī tikās ar amatpersonām un iedzīvotājiem.

Bērziņš arī apmeklēja Madonu, Barkavu, Rēzekni, Zilupi, Ludzas novadu, kā arī devās plašākā vizītē pa Zemgali, kur tikās ar uzņēmējiem un lauksaimniekiem. Savas darbības trešā gada vizītes Bērziņš noslēdza ar došanos uz Alūksni, Jaunalūksni, Malienu un Smilteni.

Tikmēr pēdējā darbības gadā prezidents devies vien četrās vizītēs - uz Talsiem, Līvāniem, Gulbeni, kā arī Bausku. Talsos prezidents apmeklēja vairākus uzņēmumus, kā arī piedalījās ziedu nolikšanas ceremonijā pie Talsu pilsētas pieminekļa "Koklētājs". Arī Līvānos prezidents apmeklēja vairākus uzņēmumus, kā arī piedalījās ziedu nolikšanā pie Līvānu atbrīvošanas pieminekļa un tikās ar iedzīvotājiem un nevalstisko organizāciju pārstāvjiem. Savukārt Gulbenē Bērziņš tikās ar novada deputātiem, skolēniem un iedzīvotājiem, bet Bauskā prezidents tikās ar novada deputātiem, iestāžu vadītājiem, iedzīvotājiem, kā arī apmeklēja "Bauskas alus" ražotni.

Kopumā prezidents reģionālo vizīšu laikā apmeklējis 32 novadus, uzturoties visās no lielajām Latvijas pilsētām.

Jau ziņots, ka Bērziņš aprīļa sākumā, pēc vizītes Bauskā, paziņoja, ka atkārtoti nekandidēs uz Valsts prezidenta amatu. Šī ir pirmā reize atjaunotās Latvijas vēsturē, kad prezidents labprātīgi izvēlas nekandidēt otrajam amata termiņam. Divus prezidenta pilnvaru termiņus pēc kārtas šajā amatā nav pavadījis tikai Valdis Zatlers, kuru publiski solīja atbalstīt, taču nepārvēlēja 10.Saeimas deputāti.

Zaļo un zemnieku savienības virzītais kandidāts Raimonds Vējonis par nākamo Valsts prezidentu tika ievēlēts 3.jūnijā. Viņu ievēlēja piektajā balsojumā, 55 deputātiem balsojot par viņu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!