Foto: LETA

Valsts prezidents Andris Bērziņš izsludinās grozījumus Kriminālprocesa likumā, par prioritāriem nosakot kriminālprocesus, kuros apsūdzētas valsts amatpersonas, apstiprināja prezidenta preses padomniece Līga Krapāne.

Jau ziņots, ka Saeimas deputāti galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Kriminālprocesa likumā, par prioritāriem nosakot kriminālprocesus, kuros apsūdzētas valsts amatpersonas.

Kriminālprocesam, kurā piemērots ar brīvības atņemšanu saistīts drošības līdzeklis vai kurā iesaistīta speciāli procesuāli aizsargājama persona, vai kurā apsūdzēta valsts amatpersona, kas ieņem atbildīgu stāvokli, saprātīga termiņa nodrošināšanā būs priekšrocība salīdzinājumā ar pārējiem kriminālprocesiem.

Kā informēja Tieslietu ministrijā (TM), jaunā norma pēc spēkā stāšanās attieksies uz visiem procesiem. Vienlaikus gan tiek norādīts, ka nekādi nozīmētie termiņi nebūs jāpārskata, bet, ja pēc grozījumu spēkā stāšanās tiesā ienāks šādas kategorijas lieta, tad, protams, tā tiks nozīmēta prioritārai izskatīšanai.

Izmaiņas attieksies arī uz lietām, kurās pašlaik ir apsūdzētas amatpersonas, skaidroja priekšlikuma autors deputāts Andrejs Judins (V). Taču tas nenozīmē, ka tiesām būs jāpārplāno kaut kas, kas jau ieplānots. Runa ir par to, ka turpmāk, organizējot darbu, būs jāņem vērā šis princips un attiecīgās lietas skatīšana jāieplāno, piemēram, kādā no dienām, kas atvēlētas prioritāro jautājumu skatīšanai.

Ja amatpersona būs atstādināta no pienākumu pildīšanas vai viņai kā drošības līdzeklis būs noteikts liegums pildīt amatpersonas pienākumus, šis cilvēks joprojām saglabās amatpersonas statusu un uz viņu attieksies minētā norma. Savukārt, ja apsūdzība būs vērsta pret personu, kura ir bijusi, bet vairs nav amatpersona, tad būs advokāti, kas interpretēs, ka uz šādu gadījumu likuma izmaiņas neattiecas - tāda pieeja arī atbilstu likumā rakstītajam. Taču jāņem vērā, ka pieņemtie grozījumi ir vērsti uz situācijām, kad apsūdzība ir izvirzīta amatā esošai amatpersonai, skaidroja Judins.

Saeima atbalstīja atbildīgās Juridiskās komisijas lēmumu noraidīt Saeimas deputāta Andreja Elksniņa (SC) priekšlikumu atteikties no attiecīgajām izmaiņām. Politiķis iepriekš pauda, ka pašlaik virzītie grozījumi arī nozīmēs, ka, piemēram, kriminālprocess tiks ātrāk skatīts pret amatpersonu, nevis pret personu, kura izvarojusi sievieti.

Elksniņš iepriekš bija izteicies, ka šie grozījumi ir veidoti saistībā ar kriminālprocesiem pret Ventspils domes priekšsēdētāju Aivaru Lembergu ("Latvijai un Ventspilij") un Ogres novada domes priekšsēdētāja vietnieku Egilu Helmani (VL-TB/LNNK).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!