Foto: LETA

Tieši iedzīvotāji ar zemiem ienākumiem varētu visvairāk iegūt no vienotās Eiropas Savienības valūtas eiro ieviešanas Latvijā, jo pēc iestāšanās eiro zonā būtu jāvirzās uz to, lai Latvijas iedzīvotāju ar nodokli neapliekamo minimumu varētu paaugstināt līdz pat 250 eiro (175,7 lati) mēnesī jau tuvākajā laikā, intervijā sacīja Valsts prezidents Andris Bērziņš.

Viņaprāt, pašlaik sabiedrībā valdošais skeptiskais noskaņojums pret eiro saistīts ar to, ka līdz šim amatpersonas vairāk stāstījušas par ieguvumiem uzņēmumiem un ekonomikai kopumā, taču cilvēki neredz, kādi konkrēti būs viņu ieguvumi no eiro ieviešanas.

"Katrs cilvēks grib redzēt ļoti konkrētus plusus savā dzīvē, kādi būs konkrēti viņa ieguvumi. Un man šķiet, ka plusi parādīsies tuvākajā laikā. Īpaši tas atteiksies uz tiem, kam ir mazās algas. Es pieļauju, ka pievienošanās eiro zonai ļaus palielināt šo cilvēku ienākumus, jo mums būtu jāiet uz to, ka neapliekamais minums ir aptuveni 700 eiro mēnesī kā vairums eiro zonas valstu. Mums tuvākajā laikā būtu jāsasniedz [neapliekamais minimums] vismaz 200-250 eiro mēnesī," teica Bērziņš.

Šāds neapliekamais minimums būtu vairāk nekā trīs reizes lielāks par pašreizējo - pašlaik ar iedzīvotāju ienākuma nodokli neapliekamais minimums Latvijā ir 45 lati mēnesī, savukārt par apgādībā esošām personām neapliekamais minimums ir 70 latu mēnesī.

Prezidents uzskata, ka sasniegt šādu neapliekamā minimuma līmeni Latvija arī varēs, jo, ieviešot eiro, ietaupīs uz ārējā parāda apkalpošanas rēķina. "Protams, par šo ietaupīto līdzekļu izmantošanu lems valdība, taču es esmu pārliecināts, ka to izmantos tādā virzienā, ka katrs reāli varētu iegūt no šā procesa," klāstīja prezidents.

Viņš atzina, ka saistībā ar eiro ieviešanu daudz tiek runāts tieši par uzņēmumu ieguvumiem. Uz eiro zonas valstīm eksportējošie uzņēmumi iegūs, jo viņiem vairs nebūs jāveic valūtas konvertācija, tāpat būs atvieglota grāmatvedības uzskaite. Bērziņš uzskata, ka uzņēmēju ieguvumi atspoguļosies arī valsts ieguvumos - palielināsies nodokļu ieņēmumi, un, protams, iegūs arī katrs cilvēks.

"Mums, runājot par eiro ieguvumiem, ir svarīgi parādīt ne tikai, ko iegūs katra atsevišķa grupa, bet gan uzsvērt to, kāds būs arī kopējais ieguvums," uzsvēra Bērziņš.

Viņš atkārtoti norādīja, ka neredz citu ceļu, kas būtu labāks par Latvijas pievienošanos eiro zonai.

Taču prezidents arī norādīja, ka Latvijas bankas vadība, premjers un finanšu ministrs, skaidrojot eiro ieviešanu, līdz šim saukuši objektīvus faktus, taču cilvēkiem pasniegta tikai tehniska informācija, piemēram, ka trīs mēnešus būs vienlaicīgi divas valūtas.

"Taču tā nav informācija, kura pateiktu, kas tad īsti būs labāk. Katrs jau tomēr vēlas redzēt to, kāds konkrēti ieguvums viņam būs no šīs valūtas maiņas. Par šīm lietām vēl nerunā. Tāpēc jau arī tās šaubas rodas, vai atkal tā nebūs kārtējā naudas maiņa, kurā būs neizdevīgs maiņas kurss," sacīja Valsts prezidents.

Latvija plāno pievienoties eiro zonai un ieviest eiro 2014.gada 1.janvārī, taču atbilstoši sociālo pētījumu aģentūras SKDS datiem eiro atbalsta tikai 13% Latvijas iedzīvotāju, kas ir zemākais rādītājs kopš šādu aptauju sākšanas 2004.gadā.

Eiropas Komisijas (EK) pārstāvniecības Latvijā vadītāja Inna Šteinbuka iepriekš atzina, ka Latvijas iedzīvotāju nevēlēšanās ieviest eiro var netieši ietekmēt EK lēmumu par Latvijas uzņemšanu eiro zonā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!