Foto: LETA
Valsts prezidents Andris Bērziņš rīkojumu par premjera kandidāta nominēšanu izdos Rīgas pilī, nevis no Saeimas tribīnes, pavēstīja Bērziņa preses sekretāre Līga Krapāne.

Viņa skaidroja, ka prezidents savā uzrunā pirmajā Saeimas sēdē 17.oktobrī nenominēs nevienu kandidātu, jo viņa uzrunas laikā esošais Ministru kabinets vēl nebūs nolicis savas pilnvaras.

"Ir vienādi liela iespēja, ka prezidents premjeru nominēs 17.oktobrī vai nenominēs šajā datumā," skaidroja Krapāne, piebilstot, ka tas ir atkarīgs no koalīcijas veidošanas sarunu gaitas un rezultātiem.

Prezidenta izdotais rīkojums par premjera nominēšanu tiks nosūtīts Valsts kancelejai. Kā ziņots, Bērziņš Ministru prezidenta amata kandidātu var nosaukt 17.oktobrī vai neierobežotā laika posmā pēc šī datuma.

Jau ziņots, ka, Ministru prezidentam un vienam no "Vienotības" līderiem Valdim Dombrovskim savācot parlamenta vairākuma atbalstu, Bērziņš ir gatavs uzticēt viņam arī nākamās valdības veidošanu.

"Man personīgi nekas nav pret viņu, bet viņam ir jādabū vairākuma atbalsts," piektdienas rītā Latvijas Televīzijā sacīja prezidents, piebilstot - ja radīsies pārliecība, ka Dombrovskim Saeimas vairākuma atbalsts ir, viņš varētu tikt nominēts premjera amatam.

Vaicāts, vai viņu apmierina potenciālais Ministru kabineta sastāvs, Bērziņš atzīmēja, ka tas mainās, tostarp dažus cilvēkus viņš nepazīstot. Tomēr kopumā Bērziņam process izskatoties pozitīvi, jo topošās koalīcijas ietvaros no pieejamajiem resursiem amatiem tiekot meklēti profesionālākie cilvēki.

Prezidenta vērtējumā, sarežģītās koalīcijas veidošanas sarunas ir normāls process, turklāt valdības veidošanā piedalās daudz jaunu cilvēku, kuriem vēl nav šādas pieredzes. Prezidents cer, ka pirmdien "viss ieies normālā gultnē".

Vērtējot, vai jaunā valdība būs rīcībspējīga, Bērziņš sacīja, ka tas būs atkarīgs no koalīcijas stabilitātes. Viņaprāt, politiķu publiski redzamie kašķi ir tikai politiskā retorika, bet reālās savstarpējās attiecības ir daudz labākas un viņi spēj savstarpēji sastrādāties.

Bērziņš cer, ka viņa pilnvaru laikā viņam nevajadzēs nominēt vēl kādu premjeru, lai arī droši neko pateikt nevar.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!