Foto: LETA

Jaunajai valsts valdībai vislielākā uzmanība būtu jāvelta divām nozarēm – izglītībai un veselībai – pēc iespējas skaidrāk iezīmējot turpmākās iespējamās abu jomu attīstības stratēģijas, intervijā laikrakstam "Diena" sacīja Valsts prezidents Andris Bērziņš.

"Tādas ir divas, kuras pēdējos 20 gados problēmas tikai krājušas – izglītība un veselība. Ātri risinājumi diez vai ir iespējami, taču valdībai būtu jādara viss iespējamais, lai vismaz iezīmētu attīstības stratēģijas. Lai cilvēkiem ir skaidrība, kas viņus sagaida," sacījis Valsts prezidents.

Vienlaikus viņš atzinis, ka pašreizējais valdības sastāvs ir "daudz labāks par tām, kas bijušas laikā, kopš atkal esmu politikā". Prezidents skaidrojis, ka jaunajā valdībā ministru amatus ieņem cilvēki ar "vai nu lielu politisko, vai profesionālo pieredzi konkrētajās nozarēs". "Potenciāls ir liels. Kā viņi to realizēs, to dzīve rādīs," intervijā norādījusi valsts pirmā amatpersona.

Savukārt runājot par priekšlikumiem valdības jomas stiprināšanā, kurus savulaik iesniedzis pats Bērziņš, viņš atzina, ka "jautājums ir iekustināts". Valsts prezidenta priekšlikums ir palielināt izpildvaras lomu.

"Metode, kuru piedāvāju, nav oriģināla – ja nemaldos, vismaz 12 Eiropas Savienības valstīs parlaments ievēl premjeru un tas savukārt pats izvēlas ministrus. Nevis bezierunu kārtā pieņem partiju deleģētos. Nav brīnums, kāpēc igauņi mūs bieži apsteidz, - Igaunijā izpildvara ir daudz neatkarīgāka no koalīcijas. Tas, protams, paceļ premjera partijas atbildību citā līmenī. Ja kļūdās, no varas jāaiziet un labu brīdi jārēķinās ar atrašanos opozīcijā," sacījis Bērziņš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!