Foto: PantherMedia/Scanpix

Beverīnas novada pašvaldībā pieņemts lēmums piekrist grozīt administratīvās teritorijas robežas starp Valmieras pilsētas pašvaldību un Beverīnas novada pašvaldību, aģentūru LETA informēja Beverīnas novada pašvaldības domes priekšsēdētāja Cilda Purgale.

Viņa uzskata, ka šāds lēmums nāks par labu ne tikai novadam, bet arī apkārtējiem reģioniem - tiks nodrošinātas jaunas darbvietas, augs pašvaldības pievienotā vērtība, tiks nodrošināta ražošanas attīstība. Purgale min, ka šāds lēmums, iespējams, spēs piesaistīt iedzīvotājus ne tikai strādāt industriālajā parkā, bet arī pārcelties uz dzīvi novadā. Tas varētu celt arī pašvaldības ienākumus no nodokļu maksātājiem.

Pirms lēmuma pieņemšanas pašvaldībā notika četras tikšanās ar iedzīvotājiem, lai sapratu, kāds ir viņu viedoklis par robežas maiņu ar Valmieras pilsētas pašvaldību. Protams, arī tajās iedzīvotāju viedokļi dalījās. Visbiežāk tie, kuriem bija negatīvs viedoklis šajā jautājumā, runājuši par dabas piesārņojumu un kokiem, ko būs nepieciešams izcirst. Taču Purgale uzskata, ka tā ir valsts zeme, uz kuras šie koki atrodas, un mežs jau ir pa pusei izcirsts. Paralēli šim projektam tiek meklētas vietas jaunu mežu stādīšanai, kas nozīmē, ja šos kokus izcirtīs, citur tiks iestādīti jauni.

Kā priekšsēdētāja uzsver, lai kaut ko jaunu radītu, no kaut kā ir jāatsakās.

Pēc šīm apspriedēm tika aptaujāti iedzīvotāji, un noskaidrojies, ka "par" robežas maiņu, lai tiktu veidots industriālais parks, ir balsojuši 63% no iedzīvotājiem, kas apmeklējuši tikšanos.

Purgale uzskata, ka šādām pārmaiņām vajadzētu veicināt uzņēmējus, lai tie domātu par biznesa uzsākšanu vai attīstīšanu.

Beverīnas novads neietilpst valsts 30 attīstības centros, tāpēc tā attīstība un finansējums ir ierobežots. Savukārt Valmieras pilsētas pašvaldība tajos ietilpst, kas šajā gadījumā ir abpusēji izdevīgi. Ir noslēgts līgums starp Valmieras pilsētas un Beverīnas novada pašvaldībām, kas nosaka, ka par to, kādiem uzņēmumiem tiks ļauts veidot ražotni industriālā parka teritorijā, lems abas pašvaldības.

Pašvaldības priekšsēdētāja uzsver, ka ir dots uzstādījums, ka industriālā parka teritorijā darboties drīkstēs tikai videi draudzīgi uzņēmumi.

Kā informēja Valmieras pilsētas pašvaldības Sabiedrisko attiecību un tūrisma nodaļas vadītāja Dace Jase, Valmieras pilsētas pašvaldībai, atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem, kas nosaka kārtību, kādā sagatavojami un iesniedzami dokumenti administratīvi teritoriālā iedalījuma un apdzīvoto vietu statusa noteikšanas jautājumu izlemšanai, nepieciešams sagatavot visu nepieciešamo informāciju nosūtīšanai Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai (VARAM). Savukārt VARAM lems par šī jautājuma tālāko virzību.

Kā ziņots, pagājušajā nedēļā ar Saeimas deputātu vairākuma atbalstu konceptuāli pirmajā lasījumā tika atbalstīts likumprojekts "Grozījumi Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumā". Latvijas Zaļā partija (LZP) šajos likuma grozījumos saskata Valmieras industriālā parka projekta lobiju, informēja LZP biroja vadītāja Līga Bulmeistere.

Izstrādātie grozījumi likumā paredzēti, lai vienkāršotu administratīvo teritoriju robežu grozīšanas procedūru. Pret iepriekš minētā likumprojekta virzību balsoja visi plenārsēdē klātesošie Zaļās partijas deputāti. LZP savu noraidošo nostāju pamato ar to, ka šķietami uz attīstību vērstās iniciatīvas patiesais iemesls ir viena konkrēta projekta lobijs. Ir informācija, ka plānots grozīt Beverīnas novada robežu, pievienojot meža zonu Valmieras teritorijai, lai vēlāk to izcirstu un transformētu par industriālo parku.

"It kā svēta lieta - ļaut administratīvo teritoriju, tātad novadu robežas, grozīt ar Ministru kabineta lēmumu, nevis ar Saeimas lēmumu, kā līdz šim, tomēr LZP deputāti te saskata centienu lobēt Valmieras pilsētas intereses, lai iegūtu savā īpašumā 118 hektāru "Latvijas Valsts mežiem" piederoša meža, kas atrodas Beverīnas novadā un lielā mērā ir bērnu atjaunots, pavasara talkās stādot eglītes un priedītes," situāciju kolēģiem Saeimas sēdē skaidroja deputāts Ingmārs Līdaka (LZP).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!