Foto: LETA

No piedāvātās nodokļu reformas cietīs visas pašvaldības, ja, ceļot neapliekamo minimumu un samazinot iedzīvotāju ienākumu nodokli, netiks ievesti kādi kompensējoši mehānismi, otrdien Latvijas Radio sacīja Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) priekšsēdētājs Andris Jaunsleinis.

Kā vēstīts, viena no būtiskākām piedāvātajām izmaiņām varētu būt iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likmes samazinājums no pašreizējiem 23% līdz 20%, pirmdien, atsaucoties uz neoficiālu informāciju, ziņoja aģentūra LETA. Šāds samazinājums gan neattiektos uz lielāku algu saņēmējiem. Līdz ar IIN samazināšanu varētu palielināt neapliekamo minimumu – viens no iespējamiem variantiem ir 300 eiro, savukārt pensionāriem nepaliekamais minimums varētu pieaugt līdz 500 eiro.

Jaunsleinis izteicās, ka šādas izmaiņas skars visu valsti, jo radīs robu pašvaldību budžetos, tāpēc būtu nepieciešams ieviest kādus kompensācijas mehānismus.

Viņš pauda prieku par to, ka, ceļot neapliekamo minimumu gan strādājošajiem, kuri saņem mazas algas, gan pensionāriem palielināsies ienākumi, taču ir jāskatās, kādu iespaidu šīs izmaiņas atstās uz visu sociālo sistēmu.

Jaunsleinis pieļāva, ka par paredzamajām nodokļu reformām vēl ir gaidāmas diskusijas, jo pašlaik vēl trūkst konkrētu aprēķinu, kā tās ietekmēs pašvaldības.

Otrdien Nacionālās trīspusējās sadarbības padomes (NTSP) sēdē Finanšu ministrija (FM) prezentēs izstrādātās nodokļu politikas pamatnostādnes. Šī būs pirmā reize, kad FM publiski nāks klajā ar iecerētajām nodokļu politikas izmaiņām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!