Neraugoties uz esošajām problēmām slimnīcu finansējumā, neatliekamā palīdzība iedzīvotājiem šogad tiks sniegta nepieciešamajā apjomā, paziņoja labklājības ministrs Andrejs Požarnovs.
Ministrs paskaidroja, ka jautājums, kuras slimnīcas šo palīdzību sniegs, ir slimokasu kompetencē. Ja arī konkrētas slimnīcas pašlaik atsakās sniegt medicīniskos pakalpojumus, tad ir arī tādas, kuras nav izmantojušas viņām piešķirtās līdzekļu kvotas un turpinās sniegt palīdzību.

Vienlaicīgi Požarnovs pauda nožēlu, ka slimnīcas un slimokases uzstājas ar paziņojumiem presē, tā vietā, lai risinātu problēmas trīspusējās sarunās ar ministriju. Ministrija esot informējusi slimnīcas par situāciju finansējumā.

Požarnovs arī norādīja, ka pašlaik apmēram par 1,1 miljonu latu atšķiras Finansu ministrijas (FM) un Labklājības ministrijas (LM) aprēķini par ienākuma nodokļa izpildi, no kura 28,4% paredzēti veselības aprūpei. Proti, pēc Finansu ministrijas aprēķiniem, nodokļa ieņēmumi ir lielāki nekā plānotie, bet, pēc Labklājības ministrijas, - mazāki. Starpība starp abu institūciju aprēķiniem ir minētais 1,1 miljons.

Šī iemesla dēļ Labklājības ministrija ceturtdien Saeimā izskatāmajos budžeta grozījumos vēlas panākt nosacījumu, lai gada beigās Finansu ministrija pārskaitītu ne mazāk kā visus plānotos 74 miljonus latu.

Požarnovs stāstīja, ka minētā starpība varētu rasties, salīdzinot summas, kas saņemtas no pašvaldībām, bet tālāk vēl nav pārskaitītas. Jautājumu par to, kādēļ tās atšķiras vairāk nekā par miljonu, LM un FM risināšot "darba kārtībā".

Vēl Labklājības ministrija vēlas, lai budžeta grozījumos papildus tiktu piešķirti budžeta līdzekļi 398 tūkstošu latu apjomā. Šos līdzekļus paredzēts novirzīt pirmās palīdzības sniegšanai, kardioloģisko slimnieku ārstēšanai un citu aktuālāko jautājumu risināšanai.

Vēl 250 tūkstošus latu Požarnova pārstāvētā partija "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK ieteikusi piešķirt no līdzekļiem, kas bija paredzēti skolu remontam.

Ja ceturtdien Saeimā izskatāmajos budžeta grozījumos izdotos pieņemt tos šādā versijā, nebūtu problēmu ar finansējumu neatliekamai veselības aprūpei. Problēmu atrisinātu arī garantēta ienākuma nodokļa daļas saņemšana gada beigās, skaidroja Požarnovs.

Viņš arī uzsvēra, ka Labklājības ministrija ir atbildīga par to, kā tiek sadalīta budžeta izdevuma daļa, bet par ieņēmumiem esot atbildīga Finansu ministrija, valdība un Saeima.

"Mēs varam manipulēt ar to naudas summu, kas ministrijas ietvaros ir izdalīta," pauda Požarnovs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!