Foto: PantherMedia/Scanpix
Pērn bez rakstveida darba līguma 25 uzņēmumos bija nodarbināti 28 nepilngadīgi bērni un jaunieši, savukārt viens nepilngadīgais nelaimes gadījumā darbā guva smagas traumas, liecina Valsts darba inspekcijas (VDI) apkopotie dati.

VDI pieredze rāda, ka vasaras sezonā pieaug saņemto iesniegumu skaits no nepilngadīgām personām par viņu darba tiesību neievērošanu. Lielākā daļa sūdzību ir par neizmaksātu darba algu vai neievērotu darba laiku. Nozare, kurā visbiežāk tiek konstatēti pārkāpumi, ir klientu apkalpošanas sfērā.

Sākoties skolēnu vasaras brīvlaikam, kad jauniešu nodarbināšana kļūst īpaši aktuāla, VDI mudina vecākus nepieļaut bērnu nodarbināšanu bez rakstveida darba līguma un atgādina, - ja nelaimes gadījumā darbā cieš persona, ar kuru nav noslēgts darba līgums, tiek liegtas valsts nodrošinātās sociālās garantijas.

Tāpat VDI inspektori mudina vecākus īpaši izvērtēt, kādos darbos plānots nodarbināt viņu bērnus. Darba devēja pienākums pirms darba līguma noslēgšanas ir informēt vienu no bērna vai pusaudža vecākiem par to, kas konkrētajās darba vietā var kaitēt bērna veselībai un drošībai. Turklāt nepilngadīgas personas drīkst pieņemt darbā tikai pēc iepriekšējas obligātās veselības pārbaudes.
VDI arī norāda, ka nepilngadīgas personas nedrīkst iesaistīt alkoholisko dzērienu apritē, kas nozīmē, ka viņi nevar strādāt, piemēram, par bārmeni vai oficiantu. Tāpat personas, kuras ir jaunākas par 18 gadiem, aizliegts nodarbināt nakts laikā.

Nepilngadīgām personām minimālā stundas tarifa likme ir 1,375 lati. Darbiniekus, kuri ir jaunāki par 15 gadiem vai kuri līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai turpina iegūt pamatizglītību, brīvlaika laikā nedrīkst nodarbināt ilgāk par četrām stundām dienā un vairāk par 20 stundām nedēļā. Savukārt pārējos nepilngadīgos nedrīkst nodarbināt ilgāk par septiņām stundām dienā un vairāk par 35 stundām nedēļā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!