Foto: F64

Bez "Vienotības" un sešu neatkarīgo deputātu atbalsta, iestrēgusi iniciatīva par tautas vēlētu prezidentu, kļuva zināms pirmdien pēc koalīcijas partiju sadarbības padomes sēdes.

Pašlaik no koalīcijas partneriem šo ideju atbalsta tās iniciatore Reformu partija, kā arī Nacionālā apvienība.

Premjers Valdis Dombrovskis (V) norādīja, ka "Vienotība" ir gatava diskutēt par Valsts prezidenta atklātu ievēlēšanu un par to, ka prezidenta ievēlēšanai nepieciešamais vairākums varētu būt lielāks par pašreiz noteikto 51 deputātu. Tomēr idejai tautas vēlēta prezidenta institūta ieviešanai "Vienotības" atbalsta nav.

Savukārt Reformu partijas pārstāve Inese Lībiņa – Egnere pauda nožēlu, ka, lai arī, pametot Reformu partiju, tā dēvētais "Olšteina sešinieks" solīja atbalstīt Reformu partijas programmā pausto, pašlaik viņi noraida iniciatīvu par tautas vēlētu prezidentu.

Lībiņa – Egnere uzsvēra, ka Reformu partija jau pirms vēlēšanām savā programmā iestrādājusi sadaļu par tautas vēlētu prezidentu un viņa pilnvaru paplašināšanu, lai sabalansētu likumdevēju un izpildvaras savstarpējo pozīciju.

"Mūsuprāt, tas ir redzējums, kas Satversmē ir jānostiprina. Mēs vēlamies šo savu vēlētājiem doto solījumu arī pildīt ar konkrētu iniciatīvu, un tas ir nostiprināts koalīcijas līgumā. Šobrīd esam divi politiskie spēki, kuri redz tautas vēlētu prezidentu. Nāksim kopā un saskaņosim savu redzējumu," teica deputāte.

Arī Nacionālās apvienības pārstāve, kultūras ministre Žaneta Jaunzeme – Grende pauda, ka NA šajā jautājumā turpinās sarunas ar kolēģiem no Reformu partijas, meklējot kompromisu un novēršot atšķirības viedokļos par tautas vēlētu prezidentu.

Dombrovskis arī atgādināja, ka šī tematika bijusi politiķu dienas kārtībā jau koalīcijas veidošanas sarunu laikā, un jau toreiz iezīmējušies atšķirīgi partiju viedokļi par tautas vēlētu prezidentu. Toreiz koalīcijas līgumā fiksēts, ka koalīcijas partneri pieņem zināšanai RP viedokli par tautas vēlēta prezidenta institūtu un atbalsts šiem grozījumiem netiks uzskatīts par koalīcijas līguma pārkāpumu.

Jau vēstīts, ka vēl aprīlī ideju par tautas vēlēta prezidenta ievešanu virzīja opozīcijā esošā "Saskaņas centra" frakcija, taču Saeima to noraidīja.

Toreiz šo iniciatīvu atbalstīja arī opozīcijā esošie Zaļo un Zemnieku savienības frakcijas deputāti. Koalīcija toreiz šo iniciatīvu noraidīja, un Reformu partija solīja nākt ar detalizētāk izstrādātu priekšlikumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!