Foto: PantherMedia/Scanpix
No piektdienas bezdarbnieka statusu varēs iegūt arī cilvēki, kuri brīvības atņemšanas sodu izcieš atklāta tipa cietumā, paredz grozījumi Bezdarbnieku un darba meklētāju atbalsta likumā.

Šiem notiesātajiem ir tiesības patstāvīgi pārvietoties noteiktā teritorijā un stāties darba tiesiskajās attiecībās, tādēļ likuma grozījumi paredz iespēju pretendēt arī uz bezdarbnieka statusu. Tomēr, ņemot vērā, ka ieslodzītie atrodas pilnā valsts apgādībā, viņiem tiks ierobežotas tiesības saņemt bezdarbnieka pabalstu un sociālās palīdzības pabalstus pašvaldībās.

Personām, kas sodu izcieš atklāta tipa cietumā, likuma grozījumi arī paredz tiesības aģentūrā saņemt karjeras konsultācijas un informāciju par brīvajām darbvietām, kā arī piedalīties algotajos pagaidu sabiedriskajos darbos, pasākumos konkurētspējas paaugstināšanai un arī darba meklēšanas atbalsta pasākumos.

Tāpat Latvijas Nedzirdīgo savienībai (LNS) būs jānodrošina surdotulka pakalpojumus bezdarbniekiem ar dzirdes traucējumiem.

Paredzēts, ka Nodarbinātības valsts aģentūra (NVA) slēgs deleģējuma līgumu ar LNS, kas sniegs surdotulka pakalpojumus NVA klientiem izglītības programmu apguvē un saskarsmē ar citām personām un iestādēm.

Tāpat likuma izmaiņas paredz, ka NVA vakanču portālā būs pieejama informācija par izsludinātajiem konkursiem uz brīvajām darbvietām valsts un pašvaldības iestādēs un to uzņēmumos.

Arī mobilitātes pabalstu nokļūšanai no mājām uz darbu un atpakaļ turpmāk varēs saņemt ne tikai tās personas, kuras nodarbinātas privātajā sektorā, bet arī publiskajā sektorā strādājošie.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!