Foto: LETA

Jaunie bezmaksas apraides televīzijas kanāli tiks demonstrēti arī kabeļtelevīzijās, aģentūrai LETA teica Nacionālās plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) priekšsēdētājs Ainārs Dimants.

Viņš uzsvēra, ka obligātās retranslēšanas princips nav atcelts un saskaņā ar likumu visi bezmaksas apraides kanāli jāiekļauj kabeļoperatoru piedāvājumā.

Viņš atzina, ka pašlaik šī likuma prasība netiek pilnībā ievērota, taču esot pagājušas pirmās gada dienas un, pēc viņa rīcībā esošās informācijas, tiek meklētas iespējas, lai šo prasību izpildītu. Katrā ziņā NEPLP tam pievērsīšot uzmanību.

Dimants atzina, ka gada pirmajās dienās nav skatījies bezmaksas apraidē iekļauto trīs jauno kanālu programmas. Tam neesot pieticis laika. Arī citi NEPLP locekļi atzina, ka visas programmas nav skatījušies. Daļa bija redzējusi "Re:TV". Līdz ar to pašlaik NEPLP locekļiem nav vērtējuma par bezmaksas apraidē piedāvāto saturu. Taču padome izvērtēs, kā tiek pildīts sabiedriskais pasūtījums, par ko komerckanāliem tiks maksāti valsts budžeta līdzekļi.

Padomes vadītājs uzsvēra, lai gan nevajadzētu cerēt, ka gada pirmajās dienās komerckanāli spēs uzreiz pilnībā izpildīt tiem izvirzītās prasības, taču janvārī kopumā konkursos izvirzītie nosacījumi ir jāizpilda.

Dimants arī norādīja, ka ar laiku televīzijas skatītājiem būs pieejama arī visu bezmaksas apraides kanālu programma. Paši televīzijas kanāli ir ieinteresēti informēt skatītājus par to sagatavotajiem raidījumiem.

Kā ziņots, NEPLP bija izsludinājusi trīs konkursus par sabiedriskā pasūtījuma daļas nodošanu komerciālajām televīzijām, kas nodrošinās bezmaksas apraidi visā Latvijā. Konkursi tika izsludināti, lai nodrošinātu informatīvi dokumentālo, reģionālās tematikas, kā arī bērnu un jauniešu raidījumu veidošanu komerciālos medijos bezmaksas apraidē.

Konkursā par bērnu un jauniešu programmas veidošanu uzvarēja "OTV". Šo kanālu nodrošina "Ogres televīzija". Saskaņā ar "Firmas LV" datiem SIA "Ogres televīzija" dibināta 1992.gadā. Pērn uzņēmuma apgrozījums bijis 55 338 lati, bet peļņa 92 lati. Uzņēmuma reģistrētais pamatkapitāls ir 48 500 lati.

55,67% uzņēmuma kapitāla daļu pieder Artūram Robežniekam, 23,71% - Nikolajam Ļeoņenko, 14,43% - Ogres novada domei. Pārējās kapitāla daļas pieder Valdim Kupcim - 2,06%, kā arī apdrošināšanas akciju sabiedrībai "Balta", kooperatīvajai sabiedrībai "Ogreks", Ogres rajona pašvaldību savienībai - katram pa 1,03%.

Informatīvi dokumentālos raidījumus veidos "Rīga TV24", ko nodrošina AS "TV Latvija". Saskaņā ar "Firmas.lv" informāciju šī akciju sabiedrība dibināta 2007.gadā. Tās apgrozījums 2012.gadā bijis 66 908 lati, bet peļņa - 510 lati. Uzņēmuma reģistrētais pamatkapitāls ir 25 000 latu. Datubāzē nav norādīts, kas ir šī uzņēmuma īpašnieks.

Savukārt reģionālās tematikas raidījumus veidos SIA "Vidzemes televīzija", kas nodrošina kanālu "Re:TV". Saskaņā ar "Firmas.lv" datiem uzņēmums dibināts 2010.gadā. Uzņēmuma apgrozījums pērn bija 114 159 lati. Uzņēmums 2012.gadā strādājis ar 522 latu zaudējumiem. Uzņēmuma pamatkapitāls ir 2000 latu. 100% uzņēmuma kapitāla daļu pieder SIA "Valmieras TV", kas savukārt pieder SIA "Valmieras reģiona patērētāju biedrība".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!