Otrdien valdība Ministru kabineta sēdē var pieņemt lēmumu par radioaktīviem atkritumiem, kas var radīt reālu un tiešu apdraudējumu aptuveni miljonam iedzīvotāju, kuri dzīvo Rīgā un Rīgas rajonā, informēja biedrības "Mūsu Baldone" pārstāve Kaija Gertnere-Ozola.

Radioaktīvo atkritumu glabātuve "Radons" tika uzbūvēta 1962.gadā Baldones teritorijā. Šī glabātuve atrodas tikai 30 kilometru attālumā no Rīgas, un tā ir vienīgā vieta visā Latvijā, kurā tiek apglabāti radioaktīvie atkritumi. Plānojot demontēt Salaspils reaktoru, iecerēts uzbūvēt divas jaunas radioaktīvo atkritumu tvertnes un lietoto slēgto starojuma avotu ilgtermiņa glabātavas.

Ietekmes uz vidi novērtējums šī projekta realizēšanai tika veikts pirms trijiem gadiem, un tas formāli zaudēs spēku, ja netiks apstiprināts līdz šī gada 8.decembrim. Tādēļ, neraugoties uz to, ka tuvāko gadu laikā nebūs iespējams izdalīt valsts līdzekļus reāliem būvniecības darbiem, "valdība sasteigti un bezatbildīgi plāno apstiprināt ietekmes uz vidi novērtējumu un pieņemt lēmumu par radioaktīvo atkritumu glabātuves "Radons" paplašināšanu".

Biedrība "Mūsu Baldone" neatbalsta radioaktīvo atkritumu glabātuves "Radons" paplašināšanu un pēdējā gada laikā ir savākusi vairāk nekā 3000 Baldones un tās apkārtnes iedzīvotāju parakstus pret tā paplašināšanu.

"Mēs uzskatām, ka ietekmes uz vidi novērtējums nav veikts pietiekami kvalitatīvi, tajā nav kā prioritāte izvirzīta esošās glabātuves trūkumu un iespējamo risku novēršana, kā arī nav ņemti vērā sociālekonomiskie faktori," uzsver Gertnere-Ozola.

Jau 2001.gadā CASSIOPE ziņojumā, kā arī 2005.gadā izstrādātajā ietekmes uz vidi novērtējumā tika konstatēts, ka notiek radioaktīvās vielas - tritija - noplūde "Radona" teritorijā.

Ietekmes uz vidi novērtējumā un citos Vides ministrijas sagatavotajos materiālos norādīts, ka nav iespējams iegūt pilnīgu pārskatu par tritija izplatību un ietekmi uz gruntsūdeņu kvalitāti tuvākajos ciemos, jo nav pietiekami daudz monitoringa aku.

Informatīvajā ziņojumā, kuru Vides ministrija ir sagatavojusi valdībai par "Radona" paplašināšanu, tiek skaidrots, ka, pamatojoties uz ekonomisko krīzi valstī, paplašināšanas darbi nav paredzēti pirms 2011.gada, kā arī tritija noplūdes problēmas novēršana būtu veicama tikai vienkopus ar celtniecības darbiem.

"Šī ir problēma, kura ir jānovērš tagad, nevis pēc vairākiem gadiem, kad, iespējams, tiktu uzsākti plānotie būvdarbi. Jau patlaban pastāv reāla iespēja, ka trīs gadus vecais ietekmes uz vidi novērtējums ir būtiski novecojis. Ir absurdi, ka šādiem pētījumiem, kuru objekts var būt sabiedrības veselībai un videi bīstams, nav derīguma termiņa pēc apstiprināšanas valdībā," uzskata Gertnere-Ozola.

Esošo problēmu neatrisināšana rada reālu un tiešu apdraudējumu aptuveni miljonam iedzīvotāju, kas dzīvo Rīgā un Rīgas rajonā.

Apzinoties, ka valdībai nav un tuvāko gadu laikā nebūs līdzekļu, lai nojauktu Salaspils reaktoru un paplašinātu "Radonu", "Mūsu Baldone" lūdz valdībai nepieņemt ietekmes uz vides novērtējumu, jo pēc vairākiem gadiem, kad, iespējams, varētu sākties projekta realizēšana, tas būs fiziski un morāli novecojis.

Biedrība aicina izstrādāt rīcības plānu esošās "Radona" teritorijas un tvertņu uzlabošanai, lai tās nebūtu videi un cilvēkiem bīstamas, kas būtu īstenojams, sākot jau ar 2009.gadu.

Ņemot vērā vairāk nekā 3000 Baldones un tās apkārtnes iedzīvotāju aicinājumu, valdība tiek rosināta nepieņemt lēmumu par "Radona" paplašināšanu, bet vēlreiz rūpīgi izvērtēt citas alternatīvas, raugoties nevis no īstermiņa finansiālā izdevīguma, bet stratēģiska minimālā riska drošības viedokļa, kā arī neturpināt izvietot bīstamos atkritumus visblīvāk apdzīvotajā valsts rajonā.

Biedrība iesaka izveidot darba grupu, kas izstrādātu vienotu kompensācijas mehānismu visu valstī esošo bīstamo objektu apkārtnes pašvaldībām un iedzīvotājiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!