Foto: Saeimas administrācija
Sestdien plānota "Progresīvās partijas" dibināšana, kura tiks veidota uz biedrības "Progresīvie" bāzes. Jaundibināmais politiskais spēks sola iestāties par to, lai "Latviju ekonomiski, sociāli un politiski tuvinātu Ziemeļvalstu modelim, kurā tiek īstenota politika, kuras pamatā ir solidāras attiecības starp visiem sabiedrības locekļiem," portālu "Delfi" informē topošās partijas pārstāvji.

"Tiks dibināta politiska partija, kas apvienos progresīvi domājošus cilvēkus, lai piedāvātu alternatīvu Latvijas stagnējošajai politiskajai videi. Atšķirībā no Latvijas politiskajām "tradīcijām", partijā biedri vienosies ap idejām un to realizēšanas ceļiem, nevis vienu līderi, kura motīviem tiek pakārtota partijas darbība," medijiem skaidro biedrības "Progresīvie" valdes priekšsēdētājs Ansis Dobelis.

Viens no partijas dibināšanas iniciatoriem ir bērzu sulu ražotāja "Birzī" vadītājs Ervins Labanovskis. Uzņēmējs uzskata, ka "agri vai vēlu mēs būtu nonākuši pie tā, ka Latvijā izveidojas moderna kreisa politiskā partija". Labanovskis norāda uz lēno budžeta pieņemšanas procesu pagājušā gada nogalē, kā arī kritizē nodokļu slogu darbaspēkam. "Tas lika izšķirties, ka vienīgā iespēja ir rīkoties pašiem," skaidro Labanovskis.

"Progresīvā partija" piedāvā īstenot vairākas reformas, uzsvaru liekot uz nodokļu politikas revīziju. "Latvijā ir jāievieš progresīvā nodokļu un nodevu sistēma, kurā pēc progresivitātes principa tiek piemērotas vienādas ienākuma nodokļa likmes visiem ienākumiem – gan darba algai, gan kapitāla pieaugumam, gan citiem ienākumiem. Vidusslānim un trūcīgajiem valsts iedzīvotājiem ir jāsamazina nodokļi un nodevas. Nodokļu slogs no darbaspēka jāpārceļ uz patēriņu, tādējādi veicinot ražošanas attīstību," paziņojumā citēts Labanovskis.

Tāpat aicinājumā pievienoties partijai pausta pārliecība, ka Latvijas valsts un sabiedrība jāveido uz atvērtības un iekļaušanas principiem. "Mūsu Latvijā ir atlicis tik maz, ka ir būtiski rūpēties, lai visas sabiedrības grupas šeit jūtas novērtētas, drošībā un spējīgas realizēt savu potenciālu. Visiem pilsoņiem neatkarīgi no to mantiskā stāvokļa, dzimuma, seksuālās orientācijas, reliģiskiem vai politiskiem uzskatiem, nacionalitātes ir jānodrošina vienlīdzīgas iespējas un tiesības, tādējādi veicinot saliedētas sabiedrības veidošanos," turpina Labanovskis.

Dalību topošajā partijā saskaņā ar tās interneta vietnē publicēto informāciju apliecinājuši bijušais Saeimas deputāts Māris Graudiņš, Labanovskis, Āris Adlers, kurš iepriekš darbojies biedrības Latvijas Zaļā kustība komandā, sabiedrības par atklātību "Delna" paŗstāve Inga Liepa-Meiere, vairāku nevalstisko organizāciju paŗstāve Jana Simanovska, bijušais Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas ģenerālsekretārs Ansis Dobelis, "OpticGuru" līdzīpašnieks Mārtiņš Kossovičs, kustības "Iespējamā misija" pārstāve Anotņina Ņenaševa un citi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!