Foto: F64
Līdz otrdienai ir savākti 10 377 vēlētāju paraksti par Satversmes grozījumiem, kas noteiktu krievu valodu kā otro valsts valodu Latvijā, informē parakstu vākšanas rīkotāji biedrība "Dzimtā valoda".

"Dzimtā valoda" informē, ka, lai gan tā jau maijā varētu iesniegt savāktos parakstus Centrālajā vēlēšanu komisijā (CVK), taču "tas būtu taktiski neapdomāts solis". "Šajā gadījumā nākamais parakstu vākšanas raunds – Vislatvijas parakstu vākšana – tiktu nozīmēts uz vasaru, uz jūliju. Savākt 153 000 parakstus vasaras sezonas karstumā būtu ne visai reāli. Tādā veidā "Dzimtā valoda" nevar likt zem sitiena vairāku tūkstošu cilvēku uzticību, kas ir izrādīta šajā īsajā laika posmā," norādīts biedrības paziņojumā.

Tāpēc akcijas iniciatori nolēmuši pagarināt parakstu vākšanas kampaņu līdz šī gada augusta sākumam. Līdz ar to otrā – CVK izsludinātā - parakstu vākšanas kārta varētu sākties septembrī vai oktobrī, "kad skolēni atgriezīsies skolās, studenti augstskolās, bet atpūtnieki atgriezīsies no saviem atvaļinājumiem". "Tas viennozīmīgi veicinās lielāku varbūtību, ka arī otrā parakstu vākšanas kārta beigsies tikpat veiksmīgi kā pirmā," pauž organizētāji.

No šī gada 20.aprīļa līdz 1.augustam parakstu apliecināšana norisināsies pie tiem pašiem zvērinātiem notāriem kā līdz šim, informē "Dzimtā valoda".

Jau vēstīts, ka saskaņā ar likumu, ja ir savākti 10 000 notariāli apstiprinātu vēlētāju parakstu, Centrālajai vēlēšanu komisijai ir jāizsludina parakstu vākšana par konkrētiem Satversmes grozījumiem. Tos iesniedz Saeimā, ja par goržijumiem parakstījusies ne mazāk kā viena desmitā daļa no pēdējās Saeimas vēlēšanās balsstiesīgo pilsoņu skaita jeb vismaz 153 232 vēlētāji. Ja Saeima vēlētāju iesniegto Satversmes grozījumu projektu pieņem bez satura labojumiem, tas stājas spēkā, bet, ja Saeima to noraida vai groza, jārīko referendums.

Jau vēstīts, ka CVK jau ir izsludinājusi parakstu vākšanu par nacionālās apvienības VL-TB/LNNK rosinātajiem Satversmes grozījumiem, kas paredz, ka valsts un pašvaldību skolās mācības notiek tikai latviešu valodā. Parakstu vākšana notiks no šā gada 11.maija līdz 9.jūnijam, informē komisija.

Parakstu vākšana bija jāizsludina, jo CVK marta beigās saņēma apvienības VL-TB/LNNK sadarbībā ar biedrība "Sargi valodu un Latviju" savāktos vairāk nekā 10 000 vēlētāju parakstus par grozījumiem, kas paredz pamatlikuma 112.pantu papildināt ar nosacījumu, ka "valsts nodrošina iespēju bez maksas iegūt pamatizglītību un vidējo izglītību valsts valodā", kā arī ierosina pārejas noteikumu, nosakot, ka "ar 2012.gada 1.septembri visās valsts un pašvaldību izglītības iestādēs, sākot ar pirmo klasi, mācības notiek valsts valodā".

Iespējams, vienlaikus ar šo parakstu vākšanu notiks vēl viena – pret Valsts prezidenta Valda Zatlera pēc opozīcijas deputātu pieprasījuma apturētajiem likumiem, kas paredz vēl līdz 2015.gadam pagarināt vairāku sociālo pabalstu "griestu" termiņu. Prezidents apturēja likumu izsludināšanu uz diviem mēnešiem, jo to prasīja 37 opozīcijas deputāti. Saskaņā ar likumu, šādā gadījumā CVK jāizsludina parakstu vākšana, un, ja tiks savākti vismaz 153 232 vēlētāju paraksti, notiks referendums. Ja likumā noteiktais vēlētāju parakstu skaits netiks savākts, Valsts prezidents izsludinās Saeimas pieņemtos likumus un tie stāsies spēkā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!