Foto: LETA

Biedrība "Zolitūde 21.11" izvēlējusies traģēdijas piemiņas vietas ideju skici, biedrība izvēlējusies pirmo skices variantu, pastāstīja biedrības vadītāja Regīna Ločmele-Luņova.

Zolitūdes traģēdijā cietušajiem pagaidu piemiņas vietu plāno izveidot līdz 21. novembrim, kad paiet divi gadi kopš lielveikala "Maxima" jumta iebrukšanas, kas izdzēsa 54 cilvēku dzīvības.

Pagaidu piemiņas vietai tika izstrādātas četras ideju skices. Pirmais variants ir piemiņas vieta, kas veidota no betona pamatnes un divām rūdīta stikla šķautnēm, kuras novietotas paralēli viena otrai ar aptuveni 20 centimetru lielu atstarpi. Tām pa vidu spīdētu gaisma, kas simbolizētu mūžīgo uguni. Otra ideja ir betona paaugstinājums, no kura pret debesīm spīd trīs gaismas stari, trešā ideja ir stilizēts laukakmens un ceturtā - betona paaugstinājums, kam ir stilizēti nobrukusi mala, tā simbolizējot traģēdijā grūstošo konstrukciju. Pie piemiņas vietas plānots novietot arī trīs soliņus.

Uz piemiņas vietas būs iegravēts uzraksts "2013. gada 21. novembrī šajā vietā Priedaines ielā 20, sagrūstot lielveikalam, dzīvību zaudēja 54 cilvēki un vairāki desmiti tika ievainoti. Rīgas pilsētas dome, pieminot Zolitūdes traģēdiju, ir izveidojusi pagaidu piemiņas vietu kā pirmo simbolisko soli tautas piemiņai uz mūžu". Iecerēts, ka teksts būs trijās valodās - latviešu, krievu un angļu.

Rīgas mērs Nils Ušakovs (S) iepriekš norādīja, ka par pagaidu piemiņas vietu lems tikai biedrības locekļi, taču, kad pašvaldība būs ieguvusi savā īpašumā arī daudzstāvu dzīvojamo ēku un zemi zem tās, tad tik izveidots pilnvērtīgs memoriāls, par kura plānojumu spriest varēs arī Zolitūdes iedzīvotāji.

Jau vēstīts, ka Rīgas dome parakstījusi līgumu ar "Maxima Latvija" grupu saistīto uzņēmumu "Tineo", atbilstoši kuram uzņēmums dāvina pašvaldībai savu daļu zemes gabala lielveikala "Maxima" traģēdijas vietā Zolitūdē. Pašvaldības mērķis ir pilnībā atbrīvoties no jebkuras komerciālas celtnes un traģēdijas vietā, kas aptver 10 000 kvadrātmetru, izveidot skvēru un pilnvērtīgu piemiņas vietu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!