Foto: LETA

Vislielāko biedru skaitu pulcē sociāldemokrātiskā partija "Saskaņa", liecina Uzņēmumu reģistra (UR) dati. "Saskaņas" biedri veido aptuveni piektdaļu visu Latvijas partiju dalībnieku skaita.

Saskaņā ar UR datiem Latvijā ir astoņas partiju apvienības un 65 partijas, 14 no tām ir uzsākts likvidācijas process. Šogad likvidēta viena partija – "Daugavpils atdzimšana", bet dibinātas ir divas – Artusa Kaimiņa partija "KPV LV" un Andreja Požarnova "Gods Kalpot mūsu Latvijai".

Kā rāda UR dati, Latvijā šī gada martā vismaz 20 247 personas bija partiju biedri, deviņu partiju biedru skaits gan nav zināms, tostarp partijām "Mūsu zeme", "Vienota Rēzekne" un "Tautas kontrole".

Saskaņā ar Politisko partiju likumu par partijas biedriem var kļūt 18 gadu vecumu sasniegušas personas, kuras ir Latvijas pilsoņi, Latvijas nepilsoņi un Eiropas Savienības pilsoņi, kas uzturas Latvijā.

Persona vienlaikus var būt tikai vienas partijas biedrs. Latvijā var darboties tikai tādas partijas, kurās ir ne mazāk kā 200 Latvijas pilsoņu. Savukārt partijā, kurā ir vairāk nekā 400 biedru, ne mazāk kā pusei no viņiem jābūt Latvijas pilsoņiem.

Viskuplākais biedru pulks ir sociāldemokrātiskajai partijai "Saskaņa" – 4470, kas ir 22% no kopējā partijās iestājušos iedzīvotāju skaita..

Savukārt partijai "Vienotība" ir 2451 biedrs, bet Latvijas Zemnieku savienībai – 1344 biedri.

Tālāk seko Nacionālā apvienība "Visu Latvijai!" – "Tēvzemei un brīvībai/LNNK" (NA) ar 831 biedru, Latvijas Zaļā partija ar 734 biedriem, Latvijas Sociāldemokrātiskā strādnieku partija ar 638 biedriem, partija "Gods kalpot Rīgai" ar 483 biedriem, "Reģionu alianse" ar 476 biedriem, "Tēvzemes mantojums" ar 370 biedriem un "Liepājas partija" ar 357 biedriem.

Vismazākais biedru skaits norādīts partijai "Brīvība. Brīvs no bailēm, naida un dusmām" – 198, partijai "Tukuma pilsētai un novadam" – 203 un partijai "Ogres novadam" – 203.

"Saskaņai" gada laikā – kopš 2015. gada marta līdz 2016. gada martam – biedru skaits audzis teju par tūkstoti jeb par teju 29%, pārējām populārākajām partijām biedru skaits tik ievērojami nav pieaudzis. Partijai "Vienotība" tas pat sarucis par nepilniem 3%, "Latvijas Zemnieku savienībai" audzis par gandrīz 7%, NA – par teju 5%.

Jāpiebilst, ka NA biedru skaits ievērojami samazinājās laika posmā starp 2014. gada martu un 2015. gada martu. Ja 2014. gadā partijā bija 2423 dalībnieki, tad 2015. gadā – 792.

"Latvijas Zaļās partijas" biedru skaits gada laikā audzis gandrīz par 5%, savukārt Latvijas Sociāldemokrātiskā strādnieku partijas, partijas "Gods kalpot Rīgai", partijas "Reģionu alianse" un partijas "Tēvzemes mantojums" biedru skaits sarucis.

Visvairāk politisko spēku reģistrēts 2005. gadā (deviņas partijas un viena apvienība) un 2012. gadā (10 partijas).

Vēstīts, ka sestdien "Saskaņas" kongresā šī politiskā spēka līderis Nils Ušakovs paziņoja, ka partijai nākamgad jāuzvar pašvaldību vēlēšanās, lai pēc 2018. gada Saeimas vēlēšanām nonāktu pie varas Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!