Foto: LETA

Valsts policijas (VP) lūgums prokuratūrai sākt kriminālvajāšanu pret četriem AS "Pasažieru vilciens" (PV) bijušajiem valdes locekļiem saistībā ar pārtraukto pasažieru vilcienu iepirkumu ir sasteigta rīcība, norāda bijušā PV valdes priekšsēdētāja Nila Freivalda advokāts Normunds Duļevskis.

Viņš skaidro, ka izmeklētājiem iepriekš tika nodota informācija par to, kur varētu būt meklējama jauno vilcienu iepirkumu problēma. "Iepriekš sniedzām informāciju izmeklētājiem, taču pretī saņēmām vien tukšas frāzes, nevis atbildes pēc būtības. Līdz ar to jāatzīst, ka šāds VP lūgums ir neraksturīga steiga," saka advokāts.

Duļeviskis atzīmē, ka šāda policijas un uzraugošā prokurora rīcība arī liecina, ka lieta, kā tā patlaban tiek pasniegta, ir drīzāk cīņa ar sekām, nevis centieni meklēt cēloņus.

"Šķiet, ka VP lūgums prokuratūrai un apsūdzības uzrādīšana ir iznākums tam, ka atsevišķi indivīdi nespēj vai nevēlas ieraudzīt problēmas cēloņus. Procesa virzītājam ir iesniegti dokumenti, kas rada tādus jautājumus, uz kuriem juridisku atbilžu šobrīd nav. Saņemtās atbildes neliecina par jebkādu vēlmi un spēju redzēt neveiksmīgo konkursu iemeslus sistēmiski. Nerisinot jautājumus sistēmiski, tēlojam cīņu ar vējdzirnavām," pauž Duļevskis.

Ja lieta nonāks tiesā, tad Duļevskis ar klientu vērsīs arī tiesas uzmanību uz viņu iepriekš izmeklētājiem nodoto informāciju. "Procesa virzītāja izvairīšanās no konkrētu atbilžu sniegšanas mūs tomēr izbrīna. Pēc lēmuma par lietas nodošanu tiesai arī redzēsim pilnu ainu, cik un kas ir meklēts un analizēts," norāda advokāts.

Kā ziņots, VP lūgusi prokuratūrai sākt kriminālvajāšanu pret četriem PV bijušajiem valdes locekļiem saistībā ar pārtraukto pasažieru vilcienu iepirkumu.

Tagad prokuratūrai būs jāizlemj, vai aizdomās turētajiem uzrādīt apsūdzības. Valsts policijas preses pārstāvis Toms Sadovskis lietā iesaistīto vārdus gan atturējās nosaukt, taču, kā iepriekš ziņot, aizdomās turētie ir bijušais PV valdes priekšsēdētājs Freivalds un vēl trīs bijušie valdes locekļi - Edmunds Kancēvičs, Jānis Pētersons un Mārtiņš Jirgens.

Pēc izmeklētāju aplēsēm, personas ar savām noziedzīgajām darbībām valstij, iespējams, nodarījušas 1 484 944 eiro lielus zaudējumus, norādīja Sadovskis.

Jau ziņots, ka 2013.gada martā Ģenerālprokuratūra, izskatot Satiksmes ministrijas iesniegumu par pārtraukto pasažieru vilcienu iepirkumu un izvērtējot saņemtos materiālus, nolēma sākt kriminālprocesu par noziegumiem valsts institūciju dienestā. Pārbaudes rezultātā tika konstatēts, ka PV valdes rīcībā, 2012.gada 2.aprīlī noslēdzot pasažieru vilciena piegādes un uzturēšanas līgumu ar Spānijas kapitālsabiedrību "Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles" (CAF), ir saskatāmas Krimināllikumā paredzētās noziegumu pazīmes. Kriminālprocess pirmstiesas izmeklēšanas veikšanai tika nodots policijai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!