Foto: Valsts policija

Terorisms ir pieteicis Eiropai karu, un ar demokrātijas metodēm pret to cīnīties nevar, tādēļ drošības iestādēm jābūt plašākām pilnvarām, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Panorāma" sacīja bijušais pretterorisma vienības "Omega" komandieris Juris Grabovskis.

"Tas ir terorisma karš. Sākot ar Parīzi, tas ir karš," saka Grabovskis, uzskatot, ka cīņā ar teroristiem vairs neder demokrātiskas metodes, tādēļ turpmāk jāmaina taktika.

Ar demokrātiskām metodēm var darboties pret noziedzību, narkomāniju, bet ne pret terorismu. Izskaitļot tās mazas teroristu grupiņas ir grūti, tāpat grūti ir tajās iefiltrēties, jo šo grupu biedri zina tikai kādus piecus līdz desmit cilvēkus, komentē eksperts. Bijušais komandieris gan nekritizē savus Beļģijas kolēģus, jo viņi jau iepriekš bija brīdinājuši par terorakta draudiem. Tāpat viņš atkāroti uzsver, ka izskaitļot teroristus ir grūti.

Grabovskis intervijā raidījumam skaidro, ka likumiem stāties pretim teroristiem un pašnāvnieku ideoloģijai nav iespējams. Viņš uzsver, ka ir jābūt izraidīšanas normām gadījumiem, kad ir aizdomas par cilvēka saistību ar terorismu. Vieglāk šādu aizdomīgu cilvēku ir izraidīt nevis vairākus gadus izsekot līdz iegūt pilnīgu pārliecību par to. Izraidīšana būs drošāk sabiedrībai, nekā spēlēt demokrātiju, uzskata eksperts.

Viņaprāt, teroraktiem Briselē izvēlētā diena un laiks nav bijuši nejauši. Teroristu mērķis bijis iegūt publicitāti un iebiedēt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!