Foto: LETA

Ārlietu ministrija (ĀM) sākusi pārbaudi, lai noskaidrotu, vai bijušais Latvijas vēstnieks ASV Andris Razāns saņēmis pabalstu par laulātā uzturēšanos šajā valstī atbilstoši Ministru kabineta (MK) noteikumiem, ceturtdien vēsta laikraksts "Diena".

Laikraksts atzīmē, ka, iespējams, pabalsts piešķirts nepamatoti, jo bijušā vēstnieka sieva Gunta Razāne, kas šomēnes izvirzīta Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) priekšsēdētāja vietnieces amatam, vīra diplomātiskā dienesta laikā strādājusi AS "Latvijas finieris".

Laikraksts atzīmē, ka šomēnes finanšu ministre Dana ReiznieceOzola (ZZS) ziņoja, ka uz FKTK priekšsēdētāja vietnieka amatu virzīs Razāni. Ministre uzsvērusi kandidātes pieredzi banku sektorā, lai gan kopš 2013. gada viņa strādājusi par "Latvijas finiera" mārketinga pārstāvi ASV. Savukārt viņas vīrs kopš 2012. gada pildījis vēstnieka pienākumus ASV.

Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā teikts, ka diplomātiskā un konsulārā dienesta darbiniekiem ārzemēs ir noteikts pabalsts par laulātā uzturēšanos ārvalstī. Nosacījumi, pie kuriem pabalstu saņem, sīkāk aprakstīti MK noteikumos par pabalstu un kompensāciju apmēriem diplomātiskā un konsulārā dienesta amatpersonām. Noteikumos, kas bija spēkā līdz 2014. gada 28. oktobrim, teikts, ka pabalstu saņem, ja laulātais nav nodarbināts algotā darbā, norāda "Diena".

Iespēju pabalstu saņemt izmantojis arī Razāns, laikrakstam apstiprinājusi ĀM. Pabalsta apjoms laika gaitā mainījies, taču kopš 2014. gada tas varot sasniegt 10 530 eiro gadā.

ĀM laikrakstam atklājusi, ka "pašlaik veic faktu pārbaudi par darbinieka dzīvesbiedres darba attiecībām attiecīgajā laika posmā, kad tika veikta pabalsta izmaksa", solot, ka pārbaudes laikā ministrija ņems vērā, ka regulējumi laika gaitā mainījušies.

"Diena" atzīmē, ka laikrakstam vairāku dienu garumā nav izdevies sazināties ar pašu Razānu, lai saņemtu skaidrojumu. Arī ar viņa sievu laikrakstam sazināties nav izdevies.

Savukārt "Latvijas finieris", norādot uz fizisko personas datu aizsardzības principiem, atteicies atbildēt uz laikraksta jautājumu, vai Razāne uzņēmumā strādājusi algotu darbu. Uzņēmumā laikrakstam gan apstiprināts, ka Razāne amatu ieņēmusi un pienākumus pildījusi līdz šī gada jūlijam.

Razāns Latvijas vēstnieka ASV pienākumus pildīja līdz šī gada jūlijam, kad šo vietu ieņēma Andris Teikmanis. Šobrīd Razāns ir Latvijas pārstāvja starptautiskajās cilvēktiesību institūcijās biroja Plānošanas grupas vadītājs.

Razānes kandidatūru apstiprināšanai FKTK vadītājas vietnieces amatam virzīja finanšu ministre un Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs. Pirms darba AS "Latvijas finieris" viņa bija Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras pārstāve ASV, AS "SEB banka" vecākā kooperatīvo klientu vadītāja, strādājusi arī "DnB Nord" bankā un Latvijas Attīstības aģentūrā Zviedrijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!