Foto: Reuters/Scanpix

Bijušajā Skrundas militārajā pilsētiņā Aizsardzības ministrija (AM) plāno daļu ēku demontēt, bet daļu – saglabāt, lai tās varētu izmantot kā apmācības vietu kaujai apdzīvotā teritorijā, informē AM.

AM informēja, ka nekustamais īpašums "Mežaine" Skrundā, kura nodošanu ministrijas valdījumā atbalstīja pašvaldības dome, ir piemērots militārā objekta, tajā skaitā apmācību zonas, izveidošanai un atbilst Nacionālo bruņoto spēku (NBS) attīstības plāniem. Ministrija jau vairākus mēnešus ir sadarbojusies ar pašvaldību projektu īstenošanā un paredzēts, ka tuvākajā laikā tiks sagatavots Ministru kabineta (MK) lēmums par īpašuma pārņemšanu AM valdījumā.

Ministrija pēc tam plāno infrastruktūras uzlabošanas darbus, lai nodrošinātu īpašuma izmantošanu valsts aizsardzības uzdevumu īstenošanai. Paredzēts, ka daļa bijušās armijas pilsētiņas ēku tiks demontēta, bet daļa – saglabāta, lai varētu izveidot apmācību vietu kaujai apbūvētā vietā. AM atgādina, ka līdz šim gan nacionālās, gan ārvalstu bruņoto spēku vienības periodiski izmantojušas objektu mācību nolūkos.

Šobrīd nav pieņemti vēl nekādi lēmumi par kādu NBS vienību pastāvīgu dislokāciju pilsētiņā un sākotnēji armija piedalīsies īpašuma apsardzes pasākumu nodrošināšanā. Tāpat šobrīd vēl nav pieņemti lēmumi par finansiālām investīcijām, kas būs nepieciešamas pēc pilsētiņas nonākšanas AM īpašumā, taču sagaidāms, ka tādi būs nepieciešami un tiks nodrošināti no aizsardzības nozarei piešķirtā budžeta.

Sagaidāms, ka pēc pilsētiņas nonākšanas AM īpašumā, tā vairs nebūs pieejama tūristiem, kā tas ir šobrīd. AM norāda, ka, tāpat kā citās militārajās bāzēs un apmācību vietās, tūristu apmeklējumi drošības nolūkos nebūs iespējami. Vienlaikus ministrija gan pieļauj, ka, iespējams, arī šajā objektā, līdzīgi kā citās NBS vienībās, pēc tā atjaunošanas un uzlabošanas tiks rīkotas atvērto durvju dienas.

Jau vēstīts, ka Skrundas novada dome ceturtdienas sēdes laikā lēmusi nodot bijušo militāro pilsētiņu AM īpašumā.

Tiekot strādāts pie vienošanās ar AM par nosacījumiem uz kādiem pašvaldībai piederošais nekustamais īpašums "Mežaine" tiks nodots ministrijai, taču pašvaldība cerot uz to, ka tai tiks atmaksāts gadu laikā veiktais ieguldījums teritorijas uzturēšanā, kas, pēc ļoti aptuvenām aplēsēm esot 30 tūkstoši eiro. Nododamais īpašums ir aptuveni 42 hektāru platībā.

Tāpat jau vēstīts, ka bijušo Skrundas radiolokācijas stacijas pilsētiņu par 12 tūkstošiem eiro 2015. gada 15. janvārī iegādājās Skrundas novada dome.

Pilsētiņa savulaik tika izveidota PSRS militāristu vajadzībām. Tās tuvumā bija izvietota radiolokācijas stacija, nodrošinot trauksmes sistēmas darbību par raķešu uzbrukumu. 1994. gadā pēc Krievijas un Latvijas savstarpējā līguma noslēgšanas par Krievijas karaspēka izvešanu no Latvijas teritorijas tika nolemts demontēt nepabeigto lokatoru "Darjal-UM". 1995. gada maijā lokatora celtni uzspridzināja. Abi atlikušie lokatori kalpoja vēl dažus gadus, līdz 1999. gada rudenī tika pabeigta to demontāža un novākti būvgruži.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!