Foto: LETA
Kādreizējā Izglītības un zinātnes ministrijas valsts sekretāre Kristīne Jarinovska lūdz izglītības un zinātnes ministri Mārīti Seili apsvērt iespēju atjaunot Jarinovsku valsts sekretāra amatā bez tiesas procesu turpināšanas.

Kā liecina aģentūras LETA rīcībā esošā Jarinovskas vēstule, Seile "nekā nav iesaistīta pret [Jarinovsku] vērstajās nelikumīgajās darbībās, kuras bija vērstas uz atcelšanu no valsts sekretāra amata".

Jarinovska vērš Seiles uzmanību uz to, ka politiskā vajāšana pret viņu veikta tādēļ, ka Jarinovska iestājusies pret "izšķērdēšanu, valsts nekustamo īpašumu izsaimniekošanu vairāku desmitu miljonu latu vērtībā".

Vēstulē Jarinovska norāda, ka jau sācis ritēt desmitais gads, kopš viņa tika atstādināta no minētā amata, turklāt "pati Latvijas Republika un tiesa atstādināšanu atzina par nelikumīgu", taču pirmā lieta par atcelšanu no amata vēl netiek izskatīta pat pirmajā sēdē pēc būtības pirmajā tiesu instancē.

"Brīdī, kad mani atstādināja no amata, man bija 29 gadi, taču šobrīd nav pamata cerēt, ka sava ekonomiski aktīvā darba mūža laikā sagaidīšu tiesvedības beigšanos," savu satrukumu pauž Jarinovska. Viņa norādīja, ka pašlaik tiesvedība turpinās, jo to "tā vēlas Izglītības un zinātnes ministrija, gadiem iesniedzot kasācijas un apelācijas sūdzības par spriedumiem, kur atzītas prettiesiskās darbības pret mani". Jarinovska vēstulē pieminēja četras dažādas tiesvedības.

Līdz ar to Jarinovska aicina Seili apsvērt iespēju tikties personīgi, bez citu valsts amatpersonu klātbūtnes, lai apspriestu atjaunošanu valsts sekretāra amatā bez tiesas procesu turpināšanas. Tomēr, ja kādu iemeslu dēļ Seilei tas nešķitīs iespējams, Jarinovska lūdz ministri noslēgt mierizlīgumu vienā no lietām, atsaucot apelācijas sūdzību, izmaksājot "vienreizēju, mazu, simbolisku kompensāciju, kas neatsver [Jarinovskai] nodarītos materiālos zaudējumus desmit gadu laikā, piemēram, 3000 eiro, kā arī publiski paziņojot, ka ministre beidzot atzīst 2006. gada veiktos pārkāpumus par nelikumīgu politisko vajāšanu".

Kā ziņots, šī gada sākumā stājies spēkā spriedums, ar kuru daļēji apmierināta Jarinovskas prasība par zaudējumu piedziņu saistībā ar savulaik pret viņu rosinātajām disciplinārlietām. Tiesa nolēma par labu prasītājai piedzīt vismaz 4500 eiro.

Kā iepriekš informēja Augstākās tiesas (AT) preses sekretāre Baiba Kataja, AT Administratīvo lietu departaments atteicās ierosināt kasācijas tiesvedību saistībā ar IZM iesniegto kasācijas sūdzību. Līdz ar to stājas spēkā Administratīvās apgabaltiesas 2014. gada 19. maija spriedums.

Līdz ar šo spriedumu apgabaltiesa uzlika par pienākumu valstij atlīdzināt Jarinovskai personisko kaitējumu 3000 eiro apmērā, kā arī morālo kaitējumu 1500 eiro apmērā. Tāpat valstij uzlikts par pienākumu publiski atvainoties Jarinovskai.

Tāpat tiesa toreiz uzlika par pienākumu IZM mēneša laikā no sprieduma spēkā stāšanās dienas izmaksāt Jarinovskai atlīdzību par kapitāla daļu turētāja pārstāvja pienākumu pildīšanu VSIA "Bulduru dārzkopības vidusskola", VSIA "Boblseja un kamaniņu trase "Sigulda"", VSIA "Kultūras un sporta centrs "Daugavas stadions"", VSIA "Rīgas pārtikas ražotāju vidusskola", VSIA "Sporta centrs "Mežaparks"" un VSIA "Tenisa centrs "Lielupe"" par laiku no 2006.gada 28.augusta līdz 5. oktobrim, piemērojot inflācijas koeficientu attiecībā uz zaudējumu atlīdzināšanas dienu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!