Foto: DELFI Aculiecinieks

Mobilitātes pabalsta piešķiršana tiem bezdarbniekiem, kuri darbu būs atraduši teritorijās ar augstāku bezdarbu, atņems darba vietas jau tur mītošajiem cilvēkiem, uzskata bijusi Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) direktore Baiba Paševica.

"Tāds pabalsts, kāds tas patlaban ir sagatavots, neko nedos. Ir jādomā par jaunu darba vietu radīšanu. Ar šādu bezdarbnieku atbalstu mēs tikai sekmēsim to, ka cilvēkiem, kuri dzīvo teritorijās, kurās ir augsts bezdarbs, tiks atņemtas jau tā ļoti maz pieejamās brīvās darba vietas," sacīja Paševica.

Lai novērstu situāciju, kad, izmantojot reģionālās mobilitātes jeb tā saukto pārcelšanās pabalstu, piemēram, Ludzas novada iedzīvotājs pārceļas strādāt uz Rīgu, atbalsts sākotnēji būs paredzēts tikai tiem darbiniekiem, kuru deklarētā dzīvesvieta vai izvēlētā darba vieta būs administratīvajā teritorijā ar augstāku bezdarba līmeni.

Vienlaikus pirms atbalsta piešķiršanas NVA būs jāvērtē vairākas prasības - vai cilvēks bezdarbnieka statusā būs atradies ilgāk par sešiem mēnešiem, vismaz gadu būs dzīvojis deklarētajā dzīvesvietā, izvēlētā darba vieta atradīsies vismaz 20 kilometru attālumā no deklarētās mājvietas, NVA nebūs reģistrēta darbiniekam līdzvērtīga un dzīvesvietai tuvāka darba vieta, ar darbinieku būs nodibinātas darba tiesiskās attiecības uz nenoteiktu laiku un vai viņa alga būs vismaz minimālās mēneša darba algas apmērā.

To paredz ceturtdien valsts sekretāru sanāksmē izsludinātais Labklājības ministrijas (LM) sagatavotais noteikumu projekts, kas vēl jāsaskaņo ar ministrijām un jāapstiprina valdībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!