Foto: LETA
Mežos, tostarp Biķernieku mežā, suns var atrasties bez pavadas, ja vien pašvaldība nav lēmusi citādāk, nosaka Ministru kabineta (MK) noteikumi.

Rīgas dome apstiprina, ka Biķernieku mežā suns var atrasties bez pavadas, atsaucoties uz MK noteikumiem Nr.266 "Labturības prasības mājas (istabas) dzīvnieku turēšanai, tirdzniecībai un demonstrēšanai publiskās izstādēs, kā arī suņa apmācībai", kuru 13.pants nosaka, ka "pilsētās un ciemos ārpus norobežotās teritorijas suns bez pavadas var atrasties zaļajā zonā un mežā (izņemot vietējo pašvaldību noteiktās vietas, kur saskaņā ar vietējo pašvaldību saistošajiem noteikumiem tas ir aizliegts) pastaigas laikā īpašnieka vai turētāja uzraudzībā un redzeslokā tādā attālumā, kādā īpašnieks vai turētājs spēj kontrolēt dzīvnieka rīcību".

Tāpat MK noteikumi paredz, ka pilsētās un ciemos ārpus norobežotās teritorijas suni ved pavadā un sunim ir uzlikts uzpurnis, ja suns ir atzīts par bīstamu saskaņā ar normatīvajiem aktiem.

Savukārt Sabiedriskās kārtības noteikumi Rīgā paredz, ka publiskās vietās aizliegts laikā no pulksten 7:00 līdz pulksten 23:00 vest pastaigā suni bez pavadas Rīgas pilsētas apstādījumos, izņemot speciāli šim nolūkam ierīkotas un norobežotas teritorijas, kā arī vest suni pastaigā bērniem paredzētās rotaļu un izklaides vietās un sporta laukumos.

Suni var atzīt par bīstamu, ja tas ir uzbrucis un nodarījis vieglu, vidēji smagu vai smagu miesas bojājumu cilvēkam vai izraisījis viņa nāvi; uzbrucis citam dzīvniekam un to ievainojis vai izraisījis tā nāvi; ir agresīvs un rada draudus cilvēkam vai citam dzīvniekam, saskaņā ar MK noteikumiem Nr.428 "Kārtība, kādā suni atzīst par bīstamu, un prasības bīstama suņa turēšanai".

Bīstamu suni nav atļauts izmantot pēcnācēju ieguvei, sportā un darbā, demonstrēt izstādēs un atrakcijās.

Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodekss paredz, ka par dzīvnieku turēšanas, labturības, izmantošanas un pārvadāšanas prasību pārkāpšanu "izsaka brīdinājumu vai uzliek naudas sodu fiziskajām personām no septiņiem līdz trīssimt piecdesmit eiro, bet juridiskajām personām - no piecpadsmit līdz septiņsimt eiro, konfiscējot dzīvniekus vai bez konfiskācijas". Ja pārkāpumi izdarīti atkārtoti gada laikā pēc administratīvā soda uzlikšanas vai ja to dēļ nodarīts fizisks vai materiāls zaudējums, kodekss paredz, ka "uzliek naudas sodu fiziskajām personām no piecpadsmit līdz septiņsimt euro, bet juridiskajām personām - no septiņsimt līdz tūkstoš četrsimt euro, konfiscējot dzīvniekus vai bez konfiskācijas".

Krimināllikums paredz, ka par dzīvnieku turēšanas noteikumu pārkāpšanu, ja tās rezultātā cietušajam nodarīts viegls vai vidēja smaguma miesas bojājums, - soda ar īslaicīgu brīvības atņemšanu vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu. Savukārt par dzīvnieku turēšanas noteikumu pārkāpšanu, ja tās rezultātā cietušajam nodarīts smags miesas bojājums vai tā izraisījusi cilvēka nāvi, - soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu.

Kā ziņots, pagājušās nedēļas nogalē Valsts policija saņēma izsaukumu uz Biķernieku mežu, jo tur noticis incidents starp vairākiem cilvēkiem.

Notikuma vietā noskaidrots, ka Sigordam Stradiņam, pēc viņa vārdiem, skrienot pa mežu, uzbrucis suns un viņš to mēģinājis aizbaidīt ar diviem brīdinājuma šāvieniem no savas personīgās kaujas pistoles. Taču viens no vīriešiem – "Ghetto Games" aizsācējs Raimonds Elbakjans, kas atradās kompānijā, kurai piederēja suns, pielietojot fizisku spēku un nodarot miesas bojājumus, skrējēju aizturēja.

Šobrīd par faktu ir sāktas trīs administratīvās lietvedības - par iespējamu ieroču nēsāšanas noteikumu pārkāpšanu, par iespējamu dzīvnieka turēšanas noteikumu pārkāpšanu un par miesas bojājumu nodarīšanu.

Skrējējam nozīmēta ekspertīze miesas bojājumu pakāpes noteikšanai un attiecīgi pēc ekspertīzes rezultātiem tiks vērtēts, vai ir pamats sākt kriminālprocesu.

Elbakjana "Facebook" profilā publicētās fotogrāfijas no notikuma vietas liecina, ka uz zemes guļošajam Stradiņam pamatīgi asiņo deguns un kāds cilvēks virs guļošā ķermeņa novietojis pistoli.

Elbakjans skaidro, ka ar ģimeni - vecākiem un bērniem - bija devies pastaigā, kad viņus pārsteidzis kāds garām skrienošs vīrietis, kurš izšāvis no pistoles. Elbakjans nolēmis, ka vīrieti nepieciešams aizturēt, pēc tam ar pārsteigumu konstatējot, ka vīrietis šāvis ar kaujas pistoli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!