Foto: F64

Rīgas domes Birokrātijas apkarošanas centrs (BAC), izvērtējot pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" (RS) pretkorupcijas pasākumu plāna izpildi 2014.gadā, konstatēja, ka atsevišķās situācijās uzņēmuma vadītājs Leons Bemhens un citi valdes locekļi, iespējams, nonākuši interešu konflikta situācijā.

Konstatēts, ka Bemhens 2011.gada jūlijā, apstiprinot kapitālsabiedrības instrukciju "Mobilo tālruņu, pieslēguma numuru un mobilā interneta piešķiršanas un lietošanas kārtība", iespējams, nonācis interešu konfliktā. Tāda pati situācija iespējama, kad Bemhens pērn ziemā apstiprināja sabiedrības instrukciju "Par degvielas patēriņa normas aprēķina metodiku un degvielas uzskaites un norakstīšanas kārtību".

Līdz ar to BAC Bemhenam uzdevis nekavējoši organizēt instrukciju atbilstības izvērtēšanu ārējam normatīvajam aktam.

Tāpat BAC konstatējis risku, ka RS valdes priekšsēdētājs Bemhens un valdes locekļi 2011.gada novembrī, pieņemot kapitāsabiedrības iekšējos noteikumus "Par RP SIA "Rīgas satiksme" transportlīdzekļu piešķiršanas un izmantošanas kārtību", iespējams, nonākuši interešu konflikta situācijā. BAC pārbaudes laikā neizdevās iegūt pietiekamu dokumentālu apliecinājumu, kurā augstāk stāvoša amatpersona būtu noteikusi RS valdes locekļiem, tostarp valdes priekšsēdētājam, darba pienākumu izpildei piešķiramo transportlīdzekļa kategoriju, kuru valdes locekļi izmanto operatīvai darba pienākumu veikšanai, tostarp personīgajā lietošanā, kā arī tā nobraukuma limitu ceturksnī.

Arī šajā situācijā Bemhenam uzdots nekavējoties organizēt šo iekšējo noteikumu atbilstības izvērtēšanu ārējam normatīvajam aktam.

Tāpat konstatēts, ka RS pērn nav sākusi pildīt Rīgas pilsētas pašvaldības pretkorupcijas stratēģijas 2014.-2017.gadam realizācijas plānā noteikto par informācijas par plānotajiem iepirkumiem konkrētam gadam un informācijas par noslēgtajiem līgumiem izvietošanu pašvaldības institūciju mājaslapās.

Lai procedūras būtu atklātas un tiktu nodrošināta brīva konkurence pretendentu vidū, BAC ierosinājis turpmāk šo informāciju izvietot, kā arī regulāri izvērtēt uzņēmuma iepirkumu jomu reglamentējošos iekšējos normatīvus un arī atkārtoti izvērtēt iespējamos korupcijas riskus iepirkumu jomā.

BAC konstatēja arī, ka kapitālsabiedrībā nevajadzētu pastāvēt korupcijas riskiem personāla vadības jomā pie nosacījuma, ja kapitālsabiedrības darbinieki precīzi ievēro Latvijas normatīvajos aktos un kapitālsabiedrības iekšējos normatīvos noteiktās prasības. Vienlaikus, lai nodrošinātu vienlīdzību un mazinātu iespējamos riskus personāla atlases jomā, BAC ierosinājis veikt grozījumus Bemhena norādījumos par CV un pieteikuma anketu izvērtēšanu, nosakot minimālās izglītības un kvalifikācijas prasības visiem amatiem.

BAC ierosināja "Rīgas satiksmes" mājaslapas sadaļā "Par mums" izvietot kapitālsabiedrības statūtus, lai nodrošinātu labas pārvaldības principu, esot atklātiem pret sabiedrību. Tāpat BAC ierosinājis veikt grozījumus kapitālsabiedrības valdes reglamentā, pamatojoties uz Publiskas personas kapitāldaļu un kapitālsabiedrību pārvaldības likumā noteiktajiem nosacījumiem. Tāpat BAC ierosinājis turpmāk izstrādājot pretkorupcijas pasākumu plānu iekļaut pretkorupcijas pasākumu, kā izvērtēt korupcijas riskiem pakļautos amatus un pilnveidot vai izstrādāt šos korupcijas riskus mazinošus pasākumus, nosakot arī izpildes termiņu - katru gadu līdz 15.maijam.

Minētos RS pretkorupcijas plāna izpildes rezultātus šodien skatīja Rīgas domes Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu komiteja.

BAC vecākais eksperts Aigars Evardsons sēdē norādīja, ka RS jau pārbaudes laikā ir novērsusi atsevišķus atzinumā konstatētos trūkumus. BAC pozitīvi novērtē, ka RS ir izveidota Risku vadības sistēma. Kopumā secināts, ka korupcijas pasākumi 2014.gada plānā izpildīti daļēji. BAC līdz 1.septembrim aicinājis RS novērst visus konstatētos trūkumus.

Kopumā uzņēmumā neesot konstatēti augsti korupcijas riski.

"Man atliek tikai piekrist pārbaudes rezultātiem, no malas vienmēr labāk redzams. Visu, ko varējām izdarīt, jau pārbaudes laikā precizējām," deputātiem sacīja Bemhens, norādot, ka visus BAC atzinumā minētos trūkumus tuvākajā laikā novērsīs.

Opozīcijas deputāti Evardsonam vaicāja, kā BAC vērtē situāciju, ka RS nesniedz deputātu pieprasīto informāciju, aizbildinoties ar komercnoslēpumu. Evardsons sacīja, ka pārbaudes laikā BAC ir saņēmis visus pieprasītos materiālus 10 dienu laikā. "Mēs vērtējam deputātu lūgto informāciju par iepirkumiem, likumā ir noteikts, ka publiskais iepirkums nav komercnoslēpums," skaidroja Evardsons.

Bemhens sacīja, ka nepiekrīt apgalvojumam, ka RS nesniedz atbildes uz deputātu pieprasījumiem. "Mēs sniedzam informāciju arī sabiedrībai, ne tikai deputātiem tādā apmērā un termiņā, kā to nosaka Latvijas likumdošana, ari turpmāk mēs to ievērosim," pauda RS vadītājs.

Atbildot uz opozīcijas jautājumiem, viņš piebilda, ka publicējamos datus uzņēmums publisko likuma noteiktā kārtībā - četras reizes gadā, bet nevar apkopot un sniegt šo informāciju reizi mēnesī.

"Man kā deputātam gribētos saprast, kā noņemt aizdomu ēnas no RS, kad publiski izskan informācija par dārgajiem trolejbusiem un nanoūdeņu skandālu. Man nav pārliecības, ka pašreizējais pasākumu kopums ir risinājums," sacīja opozicionārs Uģis Rotbergs (V).

Komitejas priekšsēdētājs Dainis Turlais (GKR) publiski izskanējušo informāciju par RS necaurskatāmo darbību skaidroja ar politisko spiedienu."Kamēr mums valstī pastāv pozīcija un opozīcija, Bemhenam būs jācieš. Es aicinātu uzņēmuma darbību vērtēt saimnieciski, nevis politiski."

Tāpat viņš deputātus aicināja ziņot komitejai situācijās, kad RS neatbild uz pieprasījumu, lai skatītu konkrēto jautājumu, iesaistot visas puses.

Komiteja vienojās, ka turpmāk reizi gadā izvērtēs pretkorupcijas pasākumu izpildes rezultātus RS.

RS pretkorupcijas pasākumu plāna izpilde pērn pieejama RS mājaslapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!