Foto: LETA

Rīgas cirka ēka ir viena no bīstamākajām ēkām galvaspilsētā, kas ar apdraudējumu kalpo jau vairākus gadus, piektdien LNT raidījumā "900 sekundes" teica Būvniecības valsts kontroles biroja direktors Pēteris Druķis.

Pēc viņa teiktā, birojs konstatējis dažas sabiedriskās iestādes Rīgā, kur uzturēties ir bīstami. Kā piemēru Druķis minēja Rīgas cirku.

"Tehniskais stāvoklis ir tāds, ka ekspluatēt šo ēku nedrīkstētu. Īpašniekiem jāveic pasākumi, lai šajā ēkā varētu uzturēties droši," viņš teica.

Atbildot uz jautājumu, vai stāvoklis ir tik bīstams, ka cilvēkiem ēku nevajadzētu apmeklēt, Druķis uzsvēra, ka cirka ēka ir viena no bīstamākajām ēkām, ko birojs pašlaik konstatējis.

"Šī ēka ar apdraudējumu kalpo jau vairākus gadus," piebilda Būvniecības valsts kontroles biroja vadītājs.

Druķis atklāja, ka publiskajām ēkām pašlaik lielākās problēmas ir saistītas ar ugunsdrošību un mehānisko stiprību. Problēma esot arī ar vides pieejamības prasību ievērošanu.

"Gandrīz katra piektā ēka ir neatbilstoša prasībām," viņš minēja. Pēc Druķa teiktā, lielākoties neatbilstības konstatētas Rīgā.

Birojs kopš aprīļa pārbaudījis jau 600 ēku, bet šogad kopumā plānots pārbaudīt 2000 ēku.

Jau vēstīts, ka jauno biroju tika nolemts izveidot pēc Zolitūdes traģēdijas. Tas savas funkcijas sāks pildīt pakāpeniski -  2015. gada 1. janvārī birojs sāka publisku ēku ekspluatācijas uzraudzību, 1.jūlijā -  uzraudzīt būvdarbus un pieņemt būves ekspluatācijā, bet 2016. gada 1. janvārī tas sāks būvspeciālistu kompetences novērtēšanu būvekspertīzes specialitātē.

Birojs uzraudzīs ēku, kurās vienlaikus plānots uzturēties vairāk nekā 100 cilvēkiem, būvdarbus un pieņems tās ekspluatācijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!