Neskatoties uz infekciju kontroles pasākumiem, kas tiek ievēroti arī Bērnu klīniskā universitātes slimnīcā (BKUS), izslēgt iespēju inficēties ar rotavīrusu nav izdevies nevienai pasaules valstij, komentējot gadījumu, kad slimnīcā ar šo vīrusi inficējās vairāki bērni, portālam "Delfi" norādīja slimnīcas pārstāve Romēna Namniece.

Pēc pasaules literatūras datiem no 3- 25% gadījumu rotavīrusu infekcija tiek iegūta, ārstējoties stacionārā, informē slimnīcā. Infekciju izplata ne tikai cilvēki ar izteiktām slimības pazīmēm, bet arī tie, kuriem slimība norit ar neizteiktiem simptomiem, norāda slimnīcas pārstāve.

Bērnu slimības klīnikas vadītāja, profesore Dace Gardovska, uzsver, ka rotavīrusu infekcija ir viena no bieži sastopamām infekcijām, jo 95 % no visiem nepotētiem bērniem līdz pieciem gadiem to pārslimo vienu vai vairākas reizes, slimo arī lielie bērni un pieaugušie, bet tikai viens no pieciem inficētajiem apmeklē ārstu. Slimība izplatās galvenokārt kontakta ceļā, kaut gan nav izslēgta arī inficēšanās respiratorā ceļā.

BKUS visi slimnieki ar aizdomām par rotavīrusu infekciju tiek izolēti infekcijas slimību nodaļā, tomēr pastāv iespēja, ka slimnīcā nonākušo bērnu vai apciemojošo vecāku vidū ir kāds inficēts ar šo slimību, jo tās apkarošanai nepietiek ar labiem sociāli ekonomiskiem apstākļiem un ievērotām higiēniskām normām, uzsver Namniece. Mediķi norāda, ka "vienīgā zinātniski pamatotā rīcība ir vakcinācija, kura Latvijā tiks uzsākta ar 2011.gadu".

"Informējam vecākus, ka visi pacienti ar rotavīrusu infekciju ir izolēti, karantīna minētajā situācijā nav nepieciešama," norāda slimnīcas pārstāve. Slimnīca ir pastiprinājusi infekciju kontroli visās nodaļās, un mediķi lūdz bērnu vecākus pievērst īpašu uzmanību roku mazgāšanai gan bērniem, gan pieaugušiem, kā arī informēt ārstniecības personas par jebkuriem kuņģa – zarnu trakta darbības traucējumiem bērnam vai kontaktpersonām. "Mēs aicinām vecākus, atrodoties stacionārā, laiku veltīt bērnu kopšanai un drošībai, izvairoties no liekiem kontaktiem ar citiem slimniekiem un viņu piederīgajiem, kā arī ierobežot apmeklētāju skaitu," aicina Namniece .

BKUS martā informēja, ka šogad, neskatoties uz to, ka sezonālā gripa nav sasniegusi Latviju, pacientu skaits ar dažādām infekcijas slimībām, kuri ārstējās stacionārā, ir joprojām ļoti augsts. Slimnieku ir tik daudz, ka infekcijas slimniekiem tiek piemērotas specializētās slimnīcas nodaļas, tāpēc visiem slimiem bērniem tiek sniegta atbilstoša medicīniskā palīdzība.

Portāls "Delfi" jau rakstīja, ka pagājušajā nedēļā BKUS 3.nodaļā vairāki bērni saslimuši ar rota vīrusu, bet medicīniskais personāls par slimību vecākus neinformēja un nodaļā nebija ieviesta karantīna.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!