Foto: LETA

Ir savākts 351 paraksts premjeram Valdim Dombrovskim (V) un Saeimai ar lūgumu atstāt Jāni Bordānu tieslietu ministra amatā, portālu "Delfi" informēja šīs akcijas organizētājs Jānis Mārtiņš Skuja.

Vairāki sabiedrības pārstāvji esot nolēmuši atbalstīt Bordānu un sākuši vākt parakstus ar lūgumu premjeram un Saeimai atstāt viņu tieslietu ministra amatā. Petīciju parakstījuši Pēteris Kļava, publicistes Rudīte Kalpiņa, Nora Ikstena, Liāna Langa, kā arī Krievijas cilvēktiesību aizstāvis Konstantīns Borovojs, un daudzi citi aktīvi sabiedriskās dzīves pārstāvji, informē Skuja.

Pirmdien pirms koalīcijas sēdes savāktie paraksti tiks pasniegti Dombrovskim.

Petīciju parakstījušie aicina premjeru iestāties par "tiesisku Latvijas valsti un nepakļauties atsevišķu grupējumu vēlmei veicināt personīgo labklājību uz valsts un tautas rēķina. Tieslietu ministrs Jānis Bordāns viena gada un četru mēnešu laikā ir pirmais Tieslietu ministrs, kurš nopietni uzsācis tiesiskai valstij sen nepieciešamās reformas tiesu sistēmā, reiderisma apkarošanā, maksātnespējas administratoru patvaļas "savaldīšanā", cietumu sistēmas darbības un finanšu caurskatāmības nodrošināšanā".

"Tas apliecina Jāņa Bordāna profesionālās spējas un gribu, neraugoties ne uz kādiem "politiskiem vējiem", būt uzticīgam tiesiskumam un tiesiskas Latvijas idejai. Mēs esam demokrātiska un eiropeiska valsts. Mums ir saistošas vērtības, kuras savulaik formulējis Kārlis Ulmanis - "Viens likums un viena taisnība visiem". Aicinām atstāt amatā Tieslietu ministru Jāni Bordānu un ļaut viņam turpināt darbu. Diemžēl neesam pārliecināti, ka cita ministra vadībā Jāņa Bordāna iesāktie nozīmīgie darbi Latvijas valsts tiesiskuma izaugsmē un stiprināšanā tiks nopietni virzīti tādā konsekvencē un termiņos," teikts petīcijā premjeram un Saeimai.

"Delfi" jau ziņoja, ka VL-TB/LNNK vērsās pie Ministru prezidenta Valda Dombrovska, informējot par plāniem atbilstoši koalīcijas līgumam atsaukt tieslietu ministru Jāni Bordānu, jo partijas "Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (TB/LNNK) 1.novembra valdes sēdē tika pieņemts lēmums izslēgt Bordānu no partijas.

Nacionālai apvienībai prasot atsaukt Bordānu, viņam pašam būtu jāpiekrīt to darīt vai arī Dombrovskim būtu formāli jāpieprasa viņa demisija. Tomēr Bordāns pagaidām neplāno iesniegt demisijas rakstu. Arī vairāki "Vienotības" politiķi pozitīvi vērtē tieslietu ministra darbu, līdz ar to premjers tuvākajā laikā varētu arī nepieprasīt Bordāna demisiju.

VL-TB/LNNK vienojās tieslietu ministra amatam izvirzīt pašreizējo VL-TB/LNNK Rīgas domes frakcijas priekšsēdētāju, AS "Latvijas Gaisa satiksme" valdes locekli Baibu Broku. Šāds lēmums pieņemts VL-TB/LNNK frakcijas un valdes sēdē. Lēmums bija vienbalsīgs. Broka ir tiesību zinātņu maģistre un patlaban studē Latvijas Universitātes (LU) doktorantūrā. Broka ir tieslietu ministra Bordāna padomniece Eiropas Savienības un civiltiesību, komerctiesību jautājumos un LU Juridiskās fakultātes lektore. Broka ir vairāku zinātnisku rakstu un pētījumu autore civiltiesību un komerctiesību jomā un viena no Privātās un publiskās partnerības likuma līdzautorēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!