Foto: LETA

Tieslietu ministrs Jānis Bordāns (NA) atbalsta Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) lēmumu nesākt parakstu vākšanu par automātisku pilsonības piešķiršanu nepilsoņiem, jo tas būtu neatbilstoši Satversmei.

Bordāns piektdien intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Panorāma" teica - Satversme paredz, ka tautas nobalsošanai var nodot pilnībā izstrādātu likumprojektu. Viņš uzticoties CVK ceturtdien pieņemtajam lēmumam.

Ministrs uzsvēra, ka juristu domas vis nedaloties par to, vai izstrādātie grozījumi par automātisku pilsonības piešķiršanu nepilsoņiem ir uzskatāmi par pilnīgi izstrādātiem, bet gan "daži politiķi vēlas labi izskatīties potenciālo vēlētāju acīs".

Bordāns pauda - "nospiedošs vairākums" ekspertu sniegot atzinumu par izstrādāto likumprojektu no dažādām ministrijām bijuši līdzīgi CVK lemtajam.

Tāpat viņš uzsvēra - ikkatram nepilsonim ir iespējas viegli kļūt par pilsoņiem, un tā esot viņu pašu izvēle, vai to darīt, teica Bordāns.

Jau vēstīts, ka Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) ceturtdien nolēma neizsludināt parakstu vākšanas otro posmu referenduma ierosināšanai par vēlētāju iesniegto likumprojektu "Grozījumi Pilsonības likumā" par automātisku pilsonības piešķiršanu nepilsoņiem, jo piedāvājums "nav pilnīgi izstrādāts".

Likuma grozījumi netiks nodoti referendumam arī tāpēc, ka tie neatbilstot Satversmes 2.pantam un 1990.gada 4.maija deklarācijai, turklāt tie būtiski paplašinātu pilsoņu loku un ļautu apšaubīt Latvijas Republikas pēctecību.

CVK lēmums tika pieņemts balsojumā, kurā seši komisijas locekļi nobalsoja pret likumprojekta tālāku virzību, bet divi bija par. Par likumprojekta nodošanu tautas vērtēšanai nobalsoja "Saskaņas centra" virzītais CVK loceklis Aleksandrs Maļcevs un Reformu partijas virzītā Ieva Gruziņa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!