Foto: LETA

Tieslietu ministrs Jānis Bordāns (Nacionālā apvienība) neuzskata nepilsoņu skaitu Latvijā par ļoti lielu, bet naturalizācijas kārtību vērtē kā ļoti vienkāršotu.

Viņš nepiekrita viedoklim, kas izskanējis publiskajās diskusijās, ka naturalizācijas process ir iebuksējis. Diskusijas sākušās, jo Centrālajā vēlēšanu komisijā iesniegts vēlētāju parakstīts likumprojekts par pilsonības nulles variantu, kas paredzētu automātiski piešķirt Latvijas pilsonību visiem nepilsoņiem.

"Neuzskatu, ka valstij ir jāiejaucas cilvēku brīvprātīgā izvēlē – naturalizēties. Man nav viedokļa, ka valstij šajā jomā būtu jāpanāk kaut kāds īpašs skaits. Valsts ir nodrošinājusi iespēju kļūt cilvēkiem par pilsoņiem un radījusi tam visus priekšnosacījumus," sacīja Bordāns.

Valsts prezidents Andris Bērziņš šonedēļ izteicās, ka vairāk nekā 20 gadu pēc Latvijas valsts neatkarības atgūšanas ir jārisina jautājums par nepilsoņiem, jo to skaits Latvijā ir ļoti liels.

Latvijā šā gada sākumā bija 312 tūkstoši nepilsoņu, visvairāk nepilsoņu ir ar krievu tautību – 205 tūkstoši. Ar nepilsoņu pasi lielākoties ir iedzīvotāji vecumā no 49 līdz 65 gadiem, liecina Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) apkopotie dati šā gada sākumā.

Bordāns vērtējumam, ka nepilsoņu skaits ir ļoti liels, nepiekrīt.

"Es domāju, ka nē, nē. Es to varu vērtēt kā okupācijas sekas. Tāds šis skaitlis ir, un tas nav bijis atkarīgs no Latvijas Republikas – pilsoņiem un valsts. Latvijas Republika ir darījusi pilnīgi pietiekami un pat ļoti daudz, lai priekšnosacījumus izveidotu, lai cilvēki varētu integrēties," uzskata Bordāns.

Naturalizācijas kārtība, pēc tieslietu ministra uzskata, ir pat ļoti vienkāršota. Ministrs uzsvēra, ka prasības atbilst starptautiski pieņemtām normām, bet daudzās valstīs tās esot daudz stingrākas, piemēram, Krievijas Federācijā.

"Viss jau ir pietiekami daudz darīts valstī, it īpaši, kas attiecas uz cilvēkiem, kuri šeit visu mūžu dzīvo. Informācija 20 gadu laikā ir tik daudz bijusi viņiem sniegta, viņi vienkārši ir izrādījuši izvēli – nenaturalizēties," ir pārliecināts tieslietu ministrs. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!