Foto: LETA

Ministru publiskie izteikumi par smagos kibernoziegumos apsūdzētā Latvijas pilsoņa Denisa Čalovska iespējamo izdošanu ASV nepatīkami pārsteidz tieslietu ministru Jāni Bordānu (Nacionālā apvienība), dienu pirms balsojuma valdībā atzina ministrs.

Tieslietu ministrs kolēģu publiskos izteikumus neatbalsta, uzskata to par bezatbildīgu rīcību, jo tie lēmuma pieņemšanu par Čalovska izdošanu vai tiesāšanu tepat Latvijā tikai aizkavē un, viņaprāt, kaitē arī aizturētajam un sabiedrībai kopumā.

"Mēģinājumus šo profesionālo tieslietu jautājumu tik ļoti virzīt caur publisko apspriešanu es neatbalstu. Domāju, ka šī taktika provocē arvien ilgāku jautājuma novilcināšanu. Un jo ilgāk tas tā notiks, jo patiesībā ļaunāk tas būs aizdomās turētajam un arī sabiedrībai. Es domāju, ka politiķi rīkojas ļoti bezatbildīgi. Pirmkārt, domāju par Reformu partiju, viņi piestrādā pie aizdomās turamās personas popularizēšanas," komentēja Bordāns.

Viņš publiskajās diskusijās par izdošanu neiesaistīsies un savu politisko nostāju interneta vidē neizteiks. Ministrs uzsver, ka šo jautājumu neuztver kā sacīkstes par balsošanu, jo ir jāizsver visi argumenti, un ar to ir jānodarbojas valdības sēdē.

"Ir saprotami, ka sabiedrība šo jautājumu apspriež, bet tas ir aizgājis par tālu. Mani kā tieslietu ministru nepatīkami pārsteidz, ka ministri ir uzsākuši publisku debati tā vietā, lai aprunātos ar saviem kolēģiem. Piemēram, ārlietu ministrs nevienu reizi nav vērsies pie manis, lai profesionāli izvērtētu šo jautājumu. Tā vietā, es uzskatu, ka viņš nodarbojas ar politikānismu. Un tas arī rada dažādus marginālus izteicienus, kas ir neveiksmīgi un muļķīgi. Domāju, ka tas tiek darīts ar nolūku," uzskata Bordāns.

Otrdien valdība varētu beidzot pieņemt lēmumu Čalovska izdošanas lietā.

Savu nostāju šajā jautājumā plaši izklāstījis ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (Reformu partija), kurš izdošanu neatbalsta, un pret izdošanu balsošot arī visi Reformu partijas ministri. Latvijas pilsoņa izdošanu publiski iepriekš apšaubījis arī aizsardzības ministrs Artis Pabriks ("Vienotība").

Čalovski apsūdz, ka viņš ar datorvīrusu "Gozi" inficējis vairāk nekā vienu miljonu datoru pasaulē. Izmantojot radīto vīrusu, iegūta informācija, kas ļāvusi ielauzties banku kontos un nozagt naudu miljoniem latu vērtībā. Inficēto datoru vidū ir arī 190 ASV Nacionālās aviācijas un kosmosa pārvaldes (NASA) datoru.

Čalovska pārstāvji iepriekš bija lūguši par antikonstitucionālu atzīt starptautisko izdošanas līgumu, taču Satversmes tiesa lietu nerosināja.

Intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Panorāma" Čalovskis, kurš tagad atrodas apcietinājumā, sacīja, ka esot ķīlnieks šajos apstākļos - viņš nezinot abus pārējos apsūdzētos šajā lietā - ne Kievijas, ne Rumānijas pilsoni, nezinot īsti neko par Gozi vīrusu un neesot palīdzējis īstenot shēmas un dabūt naudu. Viņš neesot strādājis pie vīrusa izstrādes. Viņš mākot tikai salabot datorus un izveidot mājas lapas.

"Sanāk tā, ka viņš [cits lietā apsūdzētais] nebija norādījis uz mani, viņš bija norādījis uz niku [Miami], bet es nezinu, kāpēc niku saistīja ar mani," sacīja Čalovskis. Viņš neatceroties to, ka būtu niku "Miami" izmantojis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!