Foto: LETA

Latvijas Zemnieku savienības (LZS) priekšsēdētāja Augusta Brigmaņa paziņojums, ka pēc diviem gadiem viņš plāno pamest partijas priekšsēdētāja amatu un dot vietu kādam citam, ir pārdomāts un nav radies pēkšņi, vērtēja politologs, Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes dekāns Juris Rozenvalds.

Politologs saka, ka Brigmaņa aiziešana pēc diviem gadiem nav pilnīgi viennozīmīga, tomēr tas ir sava veida brīdinājums, ka par šo jautājumu ir jāsāk diskusijas un viņš ir gatavs savu vietu atvēlēt kādam citam.

"Man šķiet, ka Brigmanis ir izvēlējies pietiekami saprātīgu laiku, lai paziņotu, ka dosies prom, tādējādi veidojot stimulu, lai tiktu meklēti jauni cilvēki un partijā notiktu diskusijas par šo jautājumu," domā politologs.

Viņš ir pārliecināts, ka pašreiz visām lielākajām partijām galvenais mērķis ir vēlēšanas 2018.gadā, nevis šogad gaidāmās pašvaldību vēlēšanas, un norāda, ka šobrīd, kad LZS reitings sācis atkal kāpt, maz ticams, ka partija ir gatava veikt nopietnas izmaiņas tās vadībā.

Rozenvalds uzskata, ka Brigmanis ar mieru un apdomīgumu vēlētāju acīs ir radījis visai pievilcīgu partijas tēlu, proti, ka LZS nav "skrējēji" un sākumā vairākas reizes apdomās rīcības variantus, tikai tad pieņemot izšķirošus lēmumus.

Tikmēr konkrētas personas esošo partijas biedru vidū, kas varētu aizvietot Brigmani, politologs šobrīd neredz, taču neizslēdz, ka tādas varētu atrasties.

Jau ziņots, ka par LZS priekšsēdētāju 8.aprīlī atkārtoti tika ievēlēts ilggadējais politiskā spēka līderis Brigmanis. Politiķis kongresā sacīja, ka LZS jāaudzina nākamo politiķu paaudze, kura varētu atbildēt arī par iekšlietām, ārlietām un tieslietām. Tādējādi politiskais spēks virzītos arī uz jomu pārraudzīšanu, kas nav tik tradicionāli "piederīgas" LZS un Zaļo un zemnieku savienībai, skaidroja politiķis.

Priekšsēdētāja pirmā vietnieka amatu kongresa balsojumā saglabāja zemkopības ministrs Jānis Dūklavs, un priekšsēdētāja vietnieka jeb "otrā vietnieka" amatu arī turpmāk ieņems Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) valdes priekšsēdētājs Armands Krauze.

Iepriekš kā pretendentu LZS priekšsēdētāja amatam viena no piecām partijas reģionālajām konferencēm jeb nodaļām bija izvirzījusi Dūklavu. Tomēr politiķis atsauca savu kandidatūru un kā vienīgais pretendents uz priekšsēdētāja amatu palika Brigmanis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!