Foto: F64

Nekādas opozīcijā esošās Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) un koalīcijā iekļautās Saeimas neatkarīgo deputātu grupas jeb tā dēvētā Olšteina sešinieka sarunas par ciešāku sadarbību nenotiek, apgalvoja ZZS Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis.

Kā ziņots, aizkulisēs tiekot runāts, ka nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) nav apmierināta ar koalīcijas partneriem, kas visu laiku noraida viņu iesniegtos priekšlikumus, savukārt "Olšteina sešinieks" pēdējā laikā koķetējot ar ZZS, kā arī Einara Repšes izveidoto biedrību, kas varētu pārtapt partijā.

Brigmanis norādīja, ka šādas runas par abu pušu iespējamu tuvināšanos parādījušās pēc intervijas, kurā viņš, atbildot uz uzdoto jautājumu, izteicis atzinīgus vārdus par šo deputātu grupu. Šie pozitīvie vārdi esot iekrituši sabiedrības prātā un izraisījuši tālākas spekulācijas, pauda politiķis.

"Tāpēc jau nav uzreiz jādomā, ka mēs vedam kaut kādas sarunas," uzsvēra ZZS frakcijas priekšsēdētājs.

Brigmanis apgalvoja, ka ZZS pagaidām nedomājot graut koalīcijas stabilitāti. "Lai viņi strādā," viņš piebilda.

Savukārt VL-TB/LNNK līderis Raivis Dzintars norādīja, ka politikā īsti par apvainošanos nevarot runāt. Lai arī ceturtdien Saeimā noraidīta kārtējā nacionālās apvienības iniciatīva, tomēr koalīcijas stabilitāti tas neapdraud.

"Tās ir viņu tiesības - atbalstīt vai noraidīt. Katrs politiķis balsojumā parāda savas vērtības, un katram politiķim būs jāatbild savu vēlētāju priekšā," teica Dzintars.

VL-TB/LNNK politiķis arī noraidīja izskanējušās baumas, ka nacionālā apvienība varētu mēģināt tuvināties ar ZZS. Ar šo politisko spēku tiekot runāts, meklējot atbalstu atsevišķām iecerēm, bet jebkurā Saeimā šādas sarunas notiekot. "Arī tad, kad bijām opozīcijā, mēs runājām ar koalīciju," teica Dzintars. "Nemāku saskaitīt balsis, lai varētu šādu koalīciju [ar ZZS] izveidot."

Zatlera reformu partiju (ZRP) un pirms tam arī "Vienotību" pametušais tagadējais neatkarīgais deputāts Klāvs Olšteins apgalvo, ka neesot iesaistījies sarunās nedz ar ZZS, nedz topošo Einara Repšes organizāciju, bet tā vietā, visticamāk, kopā ar neatkarīgajiem deputātiem veidošot patstāvīgu organizāciju. Tāpat Olšteins apgalvo, ka neplāno šūpot premjera Valda Dombrovska (V) valdību un koalīciju.

Biedrību Olšteins iepriekš solīja nodibināt jau gada sākumā. Ceturtdien, taujāts par iespējamo biedrības izveidošanas laiku, Olšteins atbildēja: "Gaidiet!"

Vienotības" līdere Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa trešdien apgalvoja, ka, neraugoties uz izskanējušajām runām, "Vienotības", ZRP, VL-TB/LNNK un neatkarīgo deputātu grupas veidotā koalīcija ir stabila.

Runājot par VL-TB/LNNK neapmierinātību, Āboltiņa norādīja, ka "Vienotība" koalīcijā mēģina strādāt kā komanda un to vajadzētu ievērot nacionālajai apvienībai. "Viņiem vajadzētu vēlreiz izlasīt koalīcijas līgumu. Komandā spēlē visi," pauda politiķe.

Saeimas priekšsēdētāja atzina, ka "Vienotība" pati patlaban nākot runāt koalīcijā ar pārāk maz iniciatīvām un vairāk nākoties diskutēt par citu priekšlikumiem.

Savukārt attiecībā uz "Olšteina sešinieku" Āboltiņa atzīmēja, ka koalīcijas partijas par dažādiem jautājumiem runā arī ar opozīciju. Ja "Olšteina sešinieks" domājot par savu nākotni un meklējot politisko spēku, ar ko nākotnē sadarboties, tas nekādi neapdraudot esošo koalīciju, apgalvoja Āboltiņa.

Koalīcijā patlaban ir 56 deputāti. "Vienotībai" ir 20 deputāti, ZRP - 16, VL-TB/LNNK - 14, bet neatkarīgo deputātu grupā - seši tautas kalpi.

Opozīcijā patlaban atrodas 31 "Saskaņas centra" deputāts un 13 ZZS deputāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!